İlaçta 'ruhsat' tokadı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Kasım 2013 Güncelleme 15 Kasım 2013, 00:00
İlaçta ’ruhsat’ tokadı

İÇİNDEKİLER

Düşük fiyatları bahane ederek piyasaya ilaç sürmeyen ilaç firmalarının ruhsatı iptal edilecek. İlaç firmalarının "Zam yoksa ilaç yok" blöfüne, Sağlık Bakanlığı "Ben de senin ruhsatını iptal ederim" diye karşılık verdi. Ruhsatlı ürünü 1 yıl boyunca pazarda bulundurmayan firmanın ruhsatı iptal edilecek. Hükümetin ilaç fiyatlarını düşürmek için global bütçe uygulamasında değişikliğe gitmeyeceğini açıklaması üzerine bazı uluslararası ilaç firmaları ilacı piyasaya sürmeyerek hastaları zor durumda bırakmıştı. Başta kanser ilaçları olmak üzere yüz binlerce hastanın sürekli kullanmak zorunda kaldıkları ilaçlar karaborsaya düştü. Bunun üzerine yeni yönetmeliğe eklenen düzenleme ile, bir firma ürününü pazardan kesintisiz 1 yıllık çekerse ruhsatı hemen iptal edilecek. Ruhsatı iptal edilen firmaların isimleri Resmi Gazete'de açıklanacak.

DÜŞÜK KUR KAÇIRIYOR
İlaç fiyatındaki kur farkı tartışmasına tıbbi malzeme üreticileri de katıldı. Bıçakcılar CEO'su Sadrettin Dai, "Dolar 1.78 TL iken belirlenmiş olan fiyatların kur 2.05'e geldiği halde değişmemesi ürünlerin arzında sıkıntı doğurmaktadır. Küresel markalar çekilme noktasına gelmekte, piyasaya ikinci kalite ürünler girmektedir" dedi.

DOĞRU SEVİYEDE OLMALI
Dai, kalp-damar ve beyin cerrahisi gibi birçok branşta kullanılan malzemeler için uygulanan geri ödeme fiyatlarının piyasa koşullarına uygun olarak belirlenmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti. "SUT geri ödeme fiyatlarının belirlenmesinde kamu yararının gözetilmesi aşikardır, ancak 7/24 hizmet ve tedarik sağlayan dağıtıcı şirketlerin hizmetlerini aksaksız sürdürmesi ve kaliteli ürünleri tedarik edilebilmesi için geri ödeme fiyatlarının doğru seviyelerde olması gerekmektedir" diyen Sadrettin Dai, sözlerine şöyle devam etti: "Teknik üstünlükleri olan ürünlere diğerleri ile aynı fiyatın ödenmesi bu ürünlerin yurdumuzda kullanılmasını engellemektedir. Kısa vadeli ürün fiyatlarına odaklanmak yerine uzun dönemli tedavi maliyetlerinin düşürülmesine odaklanmak lazım."



Safure CANTÜRK