At bereketi

Tarım işletmelerinin hara kurduğu yerler ihya oluyor. Son örnek, Mahmudiye... Eskişehir'deki bu küçük ilçede, 54 çiftlikte yarış atı yetişiyor. İlçede işsizlik sorunu çözüldü

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ekim 2013 Güncelleme 18 Ekim 2013, 05:35
At bereketi

İÇİNDEKİLER

Kazandırdıkları ikramiyelerle hem yarış severleri hem de sahiplerini mutlu eden yarış atları, yetiştiricilerini de zengin ediyor. At çiftliklerinin bulunduğu şehirler, adeta ihya oluyor. Bunlara son örnek ise Eskişehir'in Mahmudiye ilçesi. 'Bacasız fabrika' gibi çalışan 54 yarış atı üretimi yapan çiftlik bulunan ilçede, işsizlik oranı yüzde 0... Son 10 yılda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yatırımlarıyla, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) uzman kadrosuyla geliştirilen projeler meyvelerini verdi. Sessiz sakin ilçe Mahmudiye, yarış atı yetiştiricilerinin üretim üssü oldu. 54 at çiftliği bulunan Mahmudiye'de, herkes hayatından memnun. TİGEM'in Mahmudiye'deki çiftliği bölgenin en büyüğü. İşletmede, TİGEM tesislerinde seçkin ırktan aygır ve kısraklardan doğan taylar, her yıl düzenlenen açık arttırmalarda yüz binlerce liraya alıcı buluyor.

HERKES MEMNUN
İşletme, yetiştiricilik primleri dahil olmak üzere satış hasılatlarından 2010'da 4 milyon 762 bin lira, 2011'de 6 milyon 412 bin lira ve 2012'de de 7 milyon 835 bin lira kazandı. Mahmudiye Belediye Başkanı Ayşe Güney, çiftlik sahibi, ve yarış atı yetiştiricisi. Güney, şunları söyledi: "Hırdavatçıların işleri yolunda. Başta yonca olmak üzere tarım da çeşitlilik kazandı. Osmangazi Üniversitesi, Atçılık Yüksekokulu açtı. Herkes işinde gücünde, hayatından memnun."

GEN KAYNAĞI HAZİNE GİBİ
TİGEM, Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlayan safkan Arap atı yetiştiriciliğini 109 kısrak ve 11 aygırla devam ettiriyor. TİGEM işletmelerinde Küheylan Cietni, Küheylan Berk, Küheylan Nevvak, Küheylan Hidli, Seklavi Şieyfi kan hattı familyasından gelen hazine değerinde gene sahip aygır ve kısraklar var.

BAKAN EKER'İN 'PRENSES'İ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de, tam bir at binme tutkunu. Hollanda orijinli Prenses isimli yarış atı, Bakan Eker'in göz bebeği. Prenses, bir at için yüksek olan 181 cm boyunda. Bu boyda at sayısının çok fazla olmadığı belirtiliyor.



Cengiz UYSAL