Kabir pazarı

Bazı bölgelerde daire fiyatına satılan mezarlıklara tedbir geliyor. Çevre Bakanlığı özel mezar işletmesinin önünü açtı. Vatandaş arazisini mezarlık yapıp satabilecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ekim 2013 Güncelleme 17 Ekim 2013, 02:26
Kabir pazarı

İÇİNDEKİLER

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, büyükşehirlerde yaşanan mezarlık sıkıntısı ve mezar fiyatlarının neredeyse bir daire fiyatına kadar çıkması üzerine harekete geçti. Bakanlık, İmar Kanunu'nda yapacağı düzenleme ile özel mezarlıklar kurulmasını sağlayacak. Böylece, imar planlarında artık özel mezarlık alanları ayrılabilecek ve vatandaş bu mezarlıkları işletebilecek. Bakanlık, büyükşehirler de 10 bin ile 50 bin lira arasında değişen, Anadolu'da da 5 bin lirayı bulan mezarlık fiyatlarını aşağı çekmeyi hedefliyor.

MEZARCILAR OLACAK
Hazırlanan taslağa göre; vatandaşın talebi halinde imar planlarında özel mezarlık alanları ayrılabilecek ve vatandaşlar tarafından işletilebilecek. Bu durum, alternatif mezarlık alanlarının oluşmasını ve rekabet ile fiyatların da düşmesini sağlayacak. Taslağa bu amaçla, "İmar planlarında mezarlık alanı olarak belirlenen yerlerin özel mülkiyete tabi kısımları mülkiyet sahiplerince özel mezarlık olarak yapılıp işletilebilir" hükmü eklendi. Böylece vatandaş arazisine bina yapmak yerine mezarlık alanı olarak satabilecek, kiraya verebilecek. Şehir dışındaki mezarlar daha düşük fiyatla satılırken, İstanbul Boğaz'ını gören bölgelerde yine yüksek fiyatlı mezarlar bulunabilecek. Bakanlık yetkilileri, büyükşehirlerde ciddi şekilde mezar yeri sıkıntısı yaşandığına dikkat çekti.

BÜYÜK İLLERDE FİYATLAR UÇUYOR

Uygulamanın özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde mezarlık sorununu ortadan kaldırması planlanıyor. Yine düzenleme ile dar gelirli vatandaşın da bütçesinden daha az para çıkacak. Türkiye'de ilden ile değişse de mezarlıkların fiyatı bin liradan başlayıp 50 bin liraya kadar çıkabiliyor. Fiyat artışı, büyükşehirlerde ciddi şekilde mezarlık sıkıntısı yaşanmasına bağlanıyor.