Uçan bilete son

Bayram ve resmi tatil gibi yoğun dönemlerde 3-4 kat artan bilet fiyatlarına sınır geliyor. Bakan Yıldırım, vatandaşın soyulmasına izin vermeyeceklerini söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ağustos 2013 Güncelleme 19 Ağustos 2013, 00:00
Uçan bilete son

İÇİNDEKİLER

Son yıllarda yolcu sayısı artan havayolu şirketleri, belli dönemlerde uyguladığı fiyat politikası ile eleştiriliyor. Özellikle bayram, resmi tatil gibi yoğun dönemlerde bilet fiyatlarının 3'e, 4'e katlanması tepkilere yol açıyor. Yaşanan bu bilet vurgunu üzerine yetkililer harekete geçti. Uçak bileti fiyatlarına tavan getirilmesi gündemde... Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Bayram veya resmi tatiller... Sadece Türkiye'de değil, dünyada da taşımacılar en fazla bu dönemlerde iş yapıyor. Burada da tabii biraz fırsatçılık oluyor. Bunun farkındayız. Bunun önüne geçmenin yolu, arz talep dengesini sağlamak. İkincisi de vatandaşlarımızın seyahat programlarını çok önceden yapmaları" dedi. Yıldırım, şöyle konuştu: "Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tavan fiyatı getirebilir. Bu konuda zaten bir çalışma içerisine girdik. Maliyet bazlı bir çalışma içerisine girdik. Fırsatçılılık ayrı bir şey, arz talebin oluşması ayrı bir şeydir. Aynı bu maça giderken bilet almaya benziyor. Bilet bulamazsanız biletler maça girerken 2-3 kat artıyor. Bu konuda kuralları daha etkin hale getirmek istiyoruz."

KARAYOLUNDA VAR
Piyasalara müdahale etmenin en son tercih edilecek bir iş olduğunu, piyasanın kendi makul anlayışı içerisinde dengesini bulması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, karayollarında otobüs taşımacılığında üst ve alt sınır koyduklarını, havayolu şirketlerinde önümüzdeki dönem içerisinde bu konuya biraz daha fazla eğileceklerini söyledi. Yıldırım, "Rekebate evet ama vatandaşı soymaya hayır diyoruz. Onun tebdirini de alacağız" dedi.

* * *
4 TURİSTTEN 1'İ ALMAN VEYA RUS
Yılın ilk yarısında Türkiye'ye gelen her 4 turistten 1'i Alman veya Rus oldu. Bu yılın ilk yarısında Türkiye'yi 16 milyon 995 bin 39 kişi ziyaret etti. Ocak-Haziran döneminde Türkiye'ye gelen 14 milyon 549 bin turist arasında Almanlar 1 milyon 989 bin 620 kişi ile ilk sırayı, Ruslar da 1 milyon 695 bin 151 kişi ile ikinci sırayı aldı. Böylece her 4 turistten 1'i Alman veya Rus oldu.