Hazar'a 5 liman 1 tersane

Gap İnşaat'ın Hazar kıyısında inşa edeceği Türkmenbaşı Deniz Limanı'nın temeli atıldı. Törene katılan Başbakan Erdoğan, 'Bu liman İpek Yolu üzerinde çok önemli bir durak' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Ağustos 2013 Güncelleme 16 Ağustos 2013, 02:45
Hazar’a 5 liman 1 tersane

İÇİNDEKİLER

Avrupa'yı Uzak Doğu'ya bağlayan İpek Yolu üzerindeki en önemli duraklardan Türkmenbaşı Deniz Limanı'nın temeli dün atıldı. Törene katılmak üzere Türkmenistan'a giden Başbakan Tayyip Erdoğan, "Biz Türkmenistan'ı ata yurdumuz olarak görüyoruz. Türkmenistan'ın her başarısından en az Türkmenistan kadar büyük bir gurur duyuyoruz. Bugüne kadar iki ülke, her alanda hem bölgeye hem de dünyaya örnek olacak işbirliği sergiledi" dedi.

DOSTLUK VE KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ile Hazar Denizi kıyısına gelen Başbakan Erdoğan, Gap İnşaat'ın üstlendiği liman projesinin her iki ülkeye de hayırlı olmasını diledi. Gap İnşaat'ın Türkmenistan'da bugüne kadar çok sayıda projeyi tamamladığını, buna ek olarak iki ülke arasında da adeta dostluk ve kardeşlik köprüsünü inşa ettiğini vurgulayan Erdoğan, Berdimuhammedov'a Türk firmalarına duyduğu güvenden dolayı teşekkür etti. Başbakan Erdoğan, Türkmenistan'ın kısa zaman zarfında büyük ilerleme kaydettiğini, bölgenin parlayan yıldızlarından biri haline geldiğini belirtti.

GÜÇLÜ DEVLETLER YAPABİLİR
Türkmenbaşı Deniz Limanı'nın, yeniden inşa edilen İpek Yolu üzerinde çok önemli bir durağı teşkil ettiğini söyleyen Erdoğan, Asya'dan Avrupa'ya uzanan yol güzergahında, bu limanın çok büyük bir önem kazanacağını ifade etti. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov da liman sayesinde Türkmenistan'ın jeoekonomik ve jeopolitik öneminin artacağına işaret etti. Berdimuhammedov, "Bu büyük projeyi siyasi bakımdan güçlü, ekonomik bakımdan istikrarlı devletler yapabilir. Türkiye ve Türkmenistan böyle devletlerdir. Bu limanın iki ülke arasındaki münasebetlerin parlak bir göstergesi olacağına inanıyorum" dedi.

LİDERLERE BİLGİ VERDİ
Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Gap İnşaat'ın üstlendiği Türkmenbaşı Liman Projesi hakkında Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ve Başbakan Tayyip Erdoğan'a maket üzerinden bilgi verdi.
* Rıhtım uzunluğu 3 bin 607 metre.
* İnşaat süresi 48 ay.
* Toplam istihdam bin 350 kişi.
* Yılda 300 bin yolcu ve 75 bin araca hizmet verecek.
* Proje 5 terminal ve bir tersaneden oluşacak.

HAYIRLI BİR İŞ İÇİN BURADAYIZ
Başbakan Erdoğan, Türk Konseyi'nin 4'üncü zirvesinde, Berdimuhammedov'u Türkiye'de ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını söyledi. Türkmenistan'ın Türk işadamları ve girişimciler için hazırladığı zeminin, Türkiye'yi her zaman mutlu ettiğini kaydeden Erdoğan, "Hayırlı bir iş için buradayız. Bu bir kız alıp verme işi değil ama liman için, liman yapmak için buradayız" diye konuştu.

TÜRKMENBAŞI İLE İZMİR BENZİYOR
Gurbanguli Berdimuhammedov, 2012 yılında resmi ziyaret için geldiği Türkiye'de İstanbul Handallı ve İzmir limanlarını ziyaret ettiğini anımsatarak, Türkmenbaşı kenti ile İzmir'in benzediğini söyledi. Berdimuhammedov, Türkmenbaşı limanının da bu benzerlikten etkileneceğini belirtti. Projenin uluslararası ve bölgesel teşkilatların imkanlarını kullanma oranını da artıracağını ifade eden Berdimuhammedov, "Yollar, köprüler, limanlar hayırlı işlerdir. Türkiye ve Türk şirketleri hayırlı işler yapmamızda bize yardımcı oluyor" dedi.