2 lahmacun 1 kola 36 TL

TAKVİM'in, gündem değiştiren Bodrum'daki 64 liralık lahmacun haberinden sonra, bir şok fiyat daha geldi: Beyazıt'ta iki lahmacun bir kola 36 lira, Sultanahmet'te kebap ve ayran 72 lira!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Temmuz 2013 Güncelleme 14 Temmuz 2013, 01:56
2 lahmacun 1 kola 36 TL

İÇİNDEKİLER

Acılı lahmacundan tatlı kazanç, İstanbul'un turistik bölgesi Eminönü'ne de sıçradı. TAKVİM geçtiğimiz yıl Bodrum'da bir mekanın bir lahmacun ile ayranı 50 TL'ye sattığını yazmış ve gündemi değiştirmişti. Ardından bu yıl aynı mekan fiyatı 14 lira artırıp, 64 liraya çıkarınca yine ilk duyuran TAKVİM oldu. Bu tatlı kazanç İstanbul'daki lokantacılara da adeta ilham verdi. Eminönü çevresinde de fiyatlar birden yükseldi.

SORMADAN İSTEMEYİN
Yer Beyazıt-Kapalıçarşı girişinde bir kebap lahmacun salonu... Sultanahmet civarındaki turistlere hizmet veriyor. İki adet lahmacun ve bir kola siparişi verdiğinizde gelen hesap 36 lira oluyor. Bu fiyata, 4 lira Türkiye'de pek de alışık olmadığımız kuver (masa açma, ya da garson bahşişi) otomatik olarak ekleniyor. Sultanahmet Meydanı'ndaki bir başka restoranda ise bir adet Adana kebabı, tek porsiyon içli köfte ve ayran ile birlikte 72 liraya satılıyor.

KAHVE YEMEN'DEN Mİ?
Sadece restoranlar değil, kafelerde aynı durumda. Gülhane'de bir kafeyede gittiniz ve sütlü kahve, yanına su ve biraz da kuru pasta istediniz. Gelen hesap, 30 lira. Peki tarihi Yarımada'da fiyatlar neden çıldırdı? Esnafın bu soruya verdiği cevap oldukça çarpıcı. Turist sayısı azalınca esnaf da fiyatları artırmış. Böyle olunca da, en düşük kalitedeki restoranda dahi fiyatlar alabildiğine yükselmiş. Bir esnaf şunları söylüyor: "4 ay çalışıp 12 kira ödüyoruz. Fiyatları arttırdık. Turist sayısı normale döndü, ama fiyatlar kalıcı oldu."

36.30 LİRANIN AÇILIMI
Tek lahmacun fiyatı: 9 TL.
İki adet: 18 TL
Ortaya gelen garnitür: 9 TL
Kola : 4 TL
Su: 2 TL
Masa açma ücreti: 3.30

EN FAZLA 1 TL'YE MAL OLUR
Lahmacunun maliyetini uzmanlara sorduk. Uzmanlar, en iyi malzemeden yapıldığında bir adet lahmacunun maliyetinin 50 kuruş ile 1 TL arasında olacağını söyledi.

BİR ADANA BİR AYRAN
Etiler: 28 lira
Bağdat Caddesi: 25 lira
Beşiktaş: 18 lira
Nişantaşı: 20 lira
Fast food: 15 lira
Normal lokanta: 17 lira
SULTANAHMET: 72 LİRA

ETİLER BİLE DAHA UCUZ
2 lahmacun ile 1 kolanın fiyatı semtlere göre şöyle:
Etiler:
20 lira
Bağdat Caddesi: 17 lira
Beşiktaş: 9 lira
Nişantaşı: 12 lira
Fast food: 7 lira
Normal lokanta : 10 lira
BEYAZIT: 36 LİRA