İşimiz tarım

Nakdi kredilerde lider olduklarını söyleyen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İnce, tarım sektörüne kullandırılan kredilerde giderek büyüdüklerini belirtti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Haziran 2013 Güncelleme 27 Haziran 2013, 00:07
İşimiz tarım

İÇİNDEKİLER

İnsan topluluklarının var olabilmeleri için en gerekli faaliyetlerden biri olan tarım sektörüne, bankalar büyük destek veriyor. Türkiye İş Bankası da 'Sektörel İhtisas Bankacılığı Birimi' ile tarım sektörünün yanında yer alıyor. Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, 2012 yılı başında kurulan birimleri ile tarım sektörüne yönelik faaliyetlerini daha odaklı bir bakış açısı ile ele aldıklarını söyledi.

YÜZDE 34'LÜK ARTIŞ
Mevcut ürünlerinin üreticilere ulaştırılması ve sektörün ihtiyaçlarına uygun yeni ürünlerin çıkartılmasıyla, sektörün finansmanındaki önemli konumlarını güçlendirilmeyi hedeflediklerini vurgulayan Suat İnce, "Bu çerçevede, ülkemizde nakdi kredilerdeki liderliğini sürdürmekte olan bankamızın rakamları içerisinde tarım sektörüne kullandırılan krediler de giderek büyümektedir" dedi. İnce, İş Bankası'nın 2011 yıl sonu itibarı ile tarım kesimine kullandırdığı nakdi kredi tutarının 851 milyon lira iken, 2012 sonunda yaklaşık yüzde 34 artışla 1 milyar 143 milyon liraya yükseldiğini kaydetti. Kredi ürünlerini ise İnce, şöyle sıraladı: "Traktör Kredisi, Tarım Ekipman Kredisi, Tarımsal İşletme Kredisi / Hasat Kredisi, Pick-Up Türü Arazi Taşıtı Kredisi, TMO Makbuz Senedi'ne Dayalı Kredi, Besiciliğe ve Süt Hayvancılığına Yönelik İşletme ve Yatırım Kredileri, Seracılık İşletme ve Yatırım Kredileri, Tarımsal Arazi Kredisi, İmece Kart Kredisi."

KAMPANYALAR YAPIYOR
Hasat dönemleriyle uyumlu geri ödeme seçenekleri, uygun vade ve faiz oranlarıyla da çeşitli alanlarda finansman çözümleri ve hizmetler sunduklarını dile getiren İnce, şunları kaydetti: "Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından yapılan ürün bedeli ödemelerinin daha erken ve kolay tahsilini sağlayan Tarımsal Ürün Kart ile Tarım Sigortaları diğer hizmetlerimiz arasında. Bankamızca, ürün bazında üreticilerin ihtiyaçlarına özel ve uygun koşullarda kredi kullandırılmasına ilişkin genel ya da bölgesel nitelikli dönemsel kampanyalar da gerçekleştirilmekte."

1 YIL ÖTELEME İMKANI SUNUYOR
Suat İnce, tarımsal üretim ihtiyacını karşılamaya yönelik 2012'de İmece Kart'ı sunduklarını belirterek, "Müşterilerimize geri ödemesiz dönemli alışveriş imkanı sunan bu kart, ticari krediye ulaşım sağlıyor, bankamatik kartı özelliği de var" dedi. İnce, kart ile ödemesiz dönem sonrasında, uygun faiz ile üreticilere borçlarını 1 yıla kadar öteleme imkanı sunulduğunu kaydetti.

'DEĞER KATMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ'
İŞ Bankası'nın EBRD ödüllü 'tarımda değer zinciri finansmanı' uygulamasının üzerinde önemle durduğunu vurgulayan İnce, şunları kaydetti: "Üreticilerin yararına uzun vadeli faydalar içeren yapılanmaların desteklenmesini önemsiyoruz. Bu amaçla, 2012 içinde hayata geçirdiğimiz 'Sözleşmeli Üretim Kredisi' uygulamalarının yaygınlaştırılarak sürdürülmesi planlanmaktadır."

'İŞ ORTAKLARIMIZLA DESTEĞİ ARTIRIYORUZ'
Kurum, kuruluş ve firmalarla iş ortaklıkları yaptıklarını söyleyen Suat İnce, "1.6 milyon üyesi olan S.S. Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK) ile protokol imzaladık. Ayrıca yine yakın zamanda İzmir İli Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği ile imzalanan protokol ile de süt hayvancılığına destek verilmesi amaçlanmaktadır" diye konuştu.