Bana kalsa adımı verirdim

Üçüncü Köprü'yü yapacak Şirketlerden IC'nin patronu İbrahim Çeçen, Yavuz ismi kararının kendilerinin dışında olduğunu belirtip espriyi patlattı: Bana kalsa kendi adımı verirdim

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Haziran 2013 Güncelleme 02 Haziran 2013, 02:13
Bana kalsa adımı verirdim

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de zaman zaman ortaya çıkan bir anlayış var. Bir şeye 'karşı' çıkıldı mı, dünyanın en iyisi bile olsa sonradan fikir değiştirip 'beğenmek' eksiklik gibi algılanıyor. Ne anlatılırsa anlatılsın o şey 'doğru' kabul edilmiyor.
3. Köprü için de böyle bir karşı cephe var. Ne söylerseniz kabul etmeyip olaya 'kökten' karşılar. Ortaya koydukları gerekçeler çürütülse bile düşünceleri değişmiyor. 3. köprü fikri ortaya atıldığında önce yeri tartışıldı. Sonra ihale süreci ve çevreye zarar verip vermeyeceği tartışma konusu oldu. Temeli atıldıktan sonra da ismi tartışılıyor.
Köprüyü yapacak olan IC İÇTAŞ- Astaldi Konsorsiyumu'ndan IC Holding'in sahibi İbrahim Çeçen ile şantiyeyi gezme fırsatımız oldu. Bize IC Holding Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Çeçen ve Proje Müdürü Mustafa Cılız da eşlik etti. Akıllardaki soruları sorduk ve cevaplarını aldık...
* Ağaçları yok ettiniz mi?
İlk kez özel sektör bir köprü yapıyor. Diğer iki köprüye nazaran daha farklı hizmetler sunacak, çevreyi koruyan bir yapı olacak.
Çok az bir çevre etkisi oldu.
Sökülen ağaçlardan çok daha fazlasını başka alanlara dikiyoruz.
Yapacağımız park ve peyzaj düzenlemeleriyle köprünün çevresi de yeşil alanlarla donatılacak. Köprü birçok özelliği ile dünyada tek.
* Çevre katliamı mı yapıyorsunuz?
Köprünün çevreye etkisini en aza indirmek için güzergahı değiştirildi.
Belgrad Ormanı'nın korunması için yol değiştirildi.
Çevreye zarar vermemek adına tüm yollar viyadükle geçiliyor. 65 viyadük yapılacak. Normalde bu kadar çok yapılmaz. Maliyeti 4 katı artırmasına rağmen viyadükleri çoğalttık. Göçmen kuşlar ve hayvanların geçiş yolları korundu. Hayvanların geçtiği bölgeye ekolojik köprü yapılarak etkilenmeleri önlendi. Bize kredi verecek bankalar da bu konuda hassas.
Biz de hassasız.
* Paranız hazır mı?
4.5 milyar liralık bir maliyet var. 7 Türk bankası ile anlaşma yapıldı. Bunlar eşit olarak kredi sağlayacak.
Akbank, Garanti, İş Bankası, Yapı Kredi, Ziraat, Halk ve Vaktıfbank anlaşılan bankalar.
Kredi tutarı 2 milyon 300 bin dolar. Vade de 9 yıl.
* Adının Yavuz olacağını biliyor muydunuz?
Biz de törende öğrendik.
Sürpriz oldu. Tamamen bizim dışımızda, hükümetimizin aldığı bir karar. (İbrahim Bey burada espriyi patlatıyor) Bana kalsa kendi adımı verirdim...
* Gelir maliyeti kurtarır mı?
Bu projenin kazancından çok şerefi önemli.
* 2 yılda biter mi?
Yasal süremiz 36 ay. Ama Sayın Başbakan'a sözümüz oldu. 2 yılda bitirmek için elimizden geleni yapacağız.

* * *
KÖPRÜYLE İLGİLİ BAZI BİLGİLER
Dünyanın en geniş ve ayakları en uzun köprüsü... Hergün 2 milyon 200 bin metreküp beton kullanılacak. Günde 800 kamyon asfalt taşıyacak. 260 bin ton demir kullanılacak. Geçiş ücreti 3 dolar olacak. Gişeler Avrupa Yakası'nda olacak.

* * *
'HAYAL BİLE EDEMEZDİM'
İbrahim Çeçen, bugün ülkenin sembol projelerinden 3'üncü köprüyü hayata geçirmenin heyecanını yaşıyor. "Ben hiçbir zaman böylesine büyük bir projeyi hayata geçireceğimi düşünemezdim, hayallerimin çok ötesindeyim. Belki şans, belki kader ama ben de çok çalıştım" diyen Çeçen, milyar dolarlık projelere imza atmasına rağmen köprüye büyük önem veriyor:
"Burada duyduğum manevi haz hiçbir yatırımda yok. Köprü mühendislik olarak bizi en üst seviyeye taşıdı. Büyük bir keyifle yapıp, zamanında ülke hizmetine sunacağız"