Bankaya ince ayar

Bankaların aldıkları haksız ve hukuksuz ücretlere sınır getirecek yasa tamamlandı. Ücret kalemlerini BDDK belirleyecek. Her banka aidatsız kredi kartı sunacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Mayıs 2013 Güncelleme 29 Mayıs 2013, 02:57
Bankaya ince ayar

İÇİNDEKİLER

Bankalarla ilgili düzenlemeleri de içeren Tüketicinin Korunmasına İlişkin Kanun Tasarısı Taslağı, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, düzenleme ile bankaların sayısı 65'e ulaşan faiz dışı gelir kalemlerinin hangilerinin ücrete tabi olacağını, Bakanlığın olumlu görüşü alınmak kaydıyla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) belirleyeceğini söyledi.

PARA SAYMA ÜCRETİ BİLE VAR
Yazıcı, tasarıyla bankalara, sözleşmeleri en az 12 punto karakter kullanarak hazırlaması ve aidatsız yalın bir kredi kartı sunma zorunluluğunun da geldiğini dile getirdi. Ücret alınmaması düşünülen faiz dışı kalemlerle ilgili Yazıcı, şu örnekleri verdi: "Mesela para sayma ücreti. Bunun mantığı var mı? Saymak zaten işi. İpotek fek ücreti, fek ediyorsan, zaten alacağını almışsın demektir."

CAYMA MASRAFI YÜZDE 2
Krediyi erken kapatmayla ilgili bir düzenlemenin de tasarıda olduğunu ifade eden Yazıcı, şunları kaydetti: "Özellikle konut kredisi kullanan kişinin caymasında bankaları koruyoruz. Cayma halinde yapılan masraflar dışında yüzde 2 kadar da ücret ödeyecek." Yazıcı, taslağın Haziran'da yasalaşmasını tahmin ettiğini sözlerine ekledi.

'TÜKETİCİNİN YENİ HAKLARI'
İndirim kampanyalarına sınırlama getirilecek. Ürünün daha önceki fiyatı mutlaka üzerinde yazacak. Maketten konut satışı yapacakların inşaat ruhsatını almış olması gerekecek. Tüketicinin, 7 gün olan aldığı üründen veya hizmetten cayma süresi 14 güne çıkacak. Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin ismi Tüketici Hakem Heyeti olacak. Kapıdan satış yapanlar, Bakanlık'tan izin belgesi alacak. İnternet, telefon ve benzeri yollarla mesafeli olarak kurulan sözleşmelere yönelik yeni düzenlemeler gelecek. Elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon ve benzeri tüm aboneliklerde tüketiciler korunacak. Garanti belgesi ile ilgili taahhütlerde bulunanların sözlerinin arkasında durmalarına ilişkin hükümler bulunacak. Tüketicinin reklam yoluyla yanıltılmasını önleyecek tedbirler daha etkili hale getirilecek. Reklam Kurulu'nun üye sayısı 29'dan 11'e inecek. Konut satışlarının teslim süresi 30 aydan 36 aya çıkacak.