Bankalara ceza yağdı

BDDK, 2012 yılında toplam 332 adet idari para cezası kesti. Bu cezaların 315 tanesini bankalara kesilen cezalar oluşturdu. Halkın şikayet sayısında ise birinci sırayı kredi kartı sorunları oluşturdu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Nisan 2013 Güncelleme 18 Nisan 2013, 00:00
Bankalara ceza yağdı

İÇİNDEKİLER

Vatandaşların alınan ücret ve komisyonlar dolayısıyla şikayetçi olduğu bankalara 2012 yılında ceza üstüne ceza kesildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), değerlendirme ve uygulama faaliyetleri çerçevesinde, 2012 yılında bankalar hakkında 315, banka dışı finansal kuruluşlar hakkında 11 ve diğer kişi ve kuruluşlar hakkında 6 adet olmak üzere toplam 332 adet idari para cezası uyguladı. Bu cezaların 60 adedi bilgi sistemlerine ilişkin mevzuata uyumsuzluk nedeniyle verildi. BDDK'nın 2012 Faaliyet Raporu'na göre, denetimler sonucunda; mevzuat, mali analiz, ihbar ve şikayet, risk değerlendirme, intibak değerlendirmesi ve diğer konularda toplam 578 adet rapor düzenlendi. Raporların 45 adedinin banka dışı mali kuruluşlara ve 42 adedinin banka şube denetimlerine ilişkin raporlardan oluştuğu görüldü.

AİDAT ŞİKAYETİ ARTTI
BDDK'nın raporlarına göre, kredi kartlarına ilişkin şikayetler bir önceki yıla göre yüzde 28 oranında artış gösterdi. Kart şikayetleri içerisinde, ücret ve komisyonlar yüzde 34.4 oranındaki pay ile en başta gelen başvuru konusunu teşkil etti. Bankaların risk yönetim sistemlerinin ve risk modellerinin denetimi kapsamında, Basel II kredi riski standart yaklaşımı çerçevesinde bazı bankalarda incelemeler yapıldı. BDDK'nın bilanço toplamı 2012 yıl sonu itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 14 oranında büyüyerek 447.8 milyon liraya ulaştı. Aktifler içinde en yüksek pay 265 milyon lira ile hemen hemen tamamı banka hesaplarından oluşan hazır değerlere ait iken, bu kalemi 173.8 milyon lira ile duran varlıklar izledi. Pasif tarafında ise en büyük kalemleri 256.3 milyon lira ile özkaynaklar ve 189 milyon lira ile gelecek yıllara ait gelir ve gider tahsilatları oluşturdu.

ŞiKAYET BiTMiYOR
* "Cardfinans nakit kartımı daha yeni aldım. Sadece 1 kez kullandım. Hemen ilk ekstrede hem de 2012 yılına ait hesap işletim ücretlerini gördüm. 2 kez 24 lira, yani 48 lira kesmişler. İnsaf yani, galiba artık yılda 3-5 kez hesap işletim ücreti alınıyor." Nevin D.

* "Akbank'tan çekmiş olduğum kredi sonucu tarafıma kredi kartı verildi, kabul ettim fakat kullanmadım. Bir müddet sonra bankadan kredimle ilgili 50 lira yıllık ücret çıktı. Ödedim ve kredi kartımı kapattım. Banka kartımı 6 ay kapatmamak kaydı ile açtırırsam 50 lira bonus vereceklerini iletti, yine kabul ettim. 2 ay sonra karta 85 lira üyelik aidatı çıkardılar." Volkan E.

* "Ziraat Bankası'ndan aldığım kredi kartını iptal ettirdim. 15 gün sonra karta ekstre geldi, 89 kuruş borç ve yıllık aidatı gözüküyor." Arif Murat K.

* "Finansbank'tan 1 ay önce kredi kartı aldım. Daha yeni yeni kullanmaya başladığım kart için kart ücreti istiyorlar. Peşin peşin aidat talep ediyorlar." Mehtap T.