İndirim soygunu

Firmaların sezon indirimi adı altında yaptığı hileler tüketiciyi yanıltıyor. Birçok firma önce etikete yüksek fiyat yazıp, sonra bunu indirmiş gibi yapıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Mart 2013 Güncelleme 24 Mart 2013, 00:38
İndirim soygunu

İÇİNDEKİLER

Hazır giyim sektöründe uygulanan indirimlerin bir çoğu tüketiciyi aldatmaya yönelik olmaya başlayınca tepkiler arttı. Özellikle fiyatları artırıp, sonra bunu indirerek iskonto yapıyormuş görüntüsü veren firmalara izin verilmemesi isteniyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, mağazaların 'indirimli satışlar' ve 'tasfiye' ilanlarıyla tüketiciyi yanıltmasının önüne geçilmesini istedi. Palandöken, firmaların mevsimsel değişimin olduğu dönemlerde ellerindeki malları ve stoklarını eritebilmek için 'indirimli satış' yöntemine başvurduklarını hatırlattı. AB ülkelerinde indirimli satışların belirli bir dönemde yapıldığına dikkati çeken Palandöken, Türkiye'de ise indirimli ve tasfiye satışların belirli bir dönem ve süresi olmadığı için piyasalarda düzensizlik oluştuğunu, tüketicilerin yanıltıldığını öne sürdü. "Tüketiciyi yanıltan uygulamalarına çeki düzen verilmeli'' ifadesini kullanan Palandöken, çeşitli yöntemlerle indirim dönemlerinin uzatıldığının altını çizdi. Palandöken, şunları kaydetti:

'BİR YIL BOYUNCA TASFİYE!'
"'Tasfiye nedeniyle indirim' yazısını aynı mağazanın vitrininde bir yıl sonra dahi görüyoruz. Bu bir aldatmacadır. Tüketicileri psikolojik etki altına alarak, aşırı tüketime teşvik etmektedir. Kurallara uygun davranan ticari firmalar, yan dükkanlardaki kuralsız uygulamalar nedeniyle haksız rekabete maruz kalmaktan şikayetçiler.'' İndirimli satışların Türkiye'de de AB'de olduğu gibi belli bir takvime ve kurala bağlanmasını isteyen Palandöken, bazı yabancı markaların satamadıkları seri sonu ürünleri, ucuz ve kalitesiz ürünlerini erken indirimle satmaya çalıştıklarını da savundu. Uzmanlar, bu tür hilelerin ayıplı mal ve hizmet kapsamında sayılacağını belirtiyor. Bunun için sizi aldatan firmayla ilgili şikayetlerinizi Tüketici Hakem Heyetleri'ne yapabilir ödediğiniz fazla parayı kolayca geri alabilirsiniz.

NASIL ALDATIYORLAR
Etikete yüksek bir fiyat yazıp sonra bunun üzerine çiziyorlar. Ürünü indirimdeymiş gibi gerçek fiyatına satıyorlar. Vitrine 'yüzde 80 indirim' tabelası asılıyor. Ama içeri girince indirim sadece birkaç üründe oluyor. İndirim kampanyası başlatıp defolu ürünleri ucuza satıyorlar. Firma kendi markasında indirim varmış gibi yapıp içeride farklı alt markaları indirimde satıyor. Büyükçe yazılan indirim oranının altında küçük 'e varan' ibaresi yer alıyor.