Paranızı bankada bırakmayın

Rekabet ihlali yapan 12 bankayla son 3 yılda faiz işlemi olan tüketiciler, dava açıp tazminat alabilecek. Dernekler, yargıya başvurmak isteyenlere yol göstereceklerini açıkladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Mart 2013 Güncelleme 14 Mart 2013, 00:00
Paranızı bankada bırakmayın

İÇİNDEKİLER

Rekabet Kurulu'nun 12 bankanın rekabet ihlali yaptığını açıklamasının ardından, tüketicilere tazminat verilmesi de gündeme geldi. Kurul'un, mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında ortak hareket etmeleri nedeniyle 1.1 milyar lira ceza kestiği bankalar, şimdi de mahkeme yoluyla vatandaşa tazminat ödeyecek. Ceza alan 12 bankadan son 3 yıl içinde kredi çeken, kredi kartı hizmetlerinden faydalanan, vadeli hesabı olan hemen herkes, mahkemeye başvurup bankadan hakkını isteyebilecek. Tüketiciler, fazladan ödedikleri faizin ya da alamadıkları faizin hesabını, mahkeme yoluyla bankadan soracak.

TAZMİNAT ÖDEYECEKLER
Rekabeti Koruma Kanunu, rekabeti bozarak haksız kazanç sağlayanları, bu kazançlarının 3 katı kadar tazminata mahkum ediyor. Öte yandan, yüksek faiz nedeniyle kredisini ödeyemeyen ve kara listeye alınan vatandaşın, sicilinin temizlenmesi için hem maddi hem de manevi tazminat davası açma hakkı bulunuyor. Bankalara ilk kamu davasını açan Ankara Genç İşadamları Derneği Başkanı Abdullah Değer, "Kamu adına üstümüze düşen vazifeyi yaparak ilk davayı açtık. Vatandaşa öncülük ettik. Bundan sonra da tüketicinin yanında olacağız" dedi. Son 3 yıl içinde bankayla faizle ilgili herhangi bir işlem yapan herkesin, gördükleri zarar nedeniyle dava açabileceğini anlatan Değer, "Başvuran tüketicilere, derneğimizin avukatları aracılığıyla herhangi bir ücret talep etmeden destek olacağız. Onlara yol göstereceğiz" diye konuştu.

KAYA: SİCİLLERİ TEMİZLESİNLER
Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, bankalara, vatandaşın sicilini temizlemesi ve tövbekar bir tavır sergilemesi halinde zeytin dalı uzatabileceklerini belirtti. Kaya, "Hiçbir adım atmazlarsa, kart aidatı almaya devam ederlerse, elimizdeki dosyalarla mahkemenin yolunu tutacağız" diye konuştu.

TÜKETİCİLER EYLEM YAPTI
Tüketici derneklerinin 2 günlük bankaya gitmeme eylemi dün yapılan toplantılarla başladı. Tüketici Hakları Derneği (THD), Ankara Kızılay AVM önünde eylem yaptı. THD Başkanı Turhan Çakar, bankaların müşterilerinden aldığı ücretleri protesto etmek için bugün (dün) ve yarın (bugün) bankalara gitmeyeceklerini söyledi. Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) üyesi bir grup da, İstanbul Levent'teki Yapı Kredi Plaza önünde bankaları protesto etti. TÜKODER Başkanı Şükran Eroğlu, haksız uygulamalar devam ettikçe protestolarını sürdüreceklerini belirterek, "Paralarımız yastık altında daha güvende" ifadesini kullandı.


ÖZLEM KAMER TERCANLI