Çalışan kadına çocuk parası

Nüfus artış hızı düşük çıkınca çocuklar için teşvik çalışmaları hızlandı. Bebek sahibi olanlara nakit desteğin dışında çalışan kadına da özel teşvik geliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Şubat 2013 Güncelleme 02 Şubat 2013, 00:00
Çalışan kadına çocuk parası

İÇİNDEKİLER

Nüfus sayımının ortaya çıkardığı doğurganlık hızının düşüşü, çocuk teşviki çalışmalarını hızlandırdı. Hükümet bebek sahibi olanlara verilecek nakit destekle birlikte mama, bez ve kreş gibi yardımlarla ilgili konuları da netleştiriyor. Bunun yanında çalışan kadınların ortalama 1 çocuk yaptığını tespit eden uzmanlar, bu kitleyi çocukla barıştırma mantığını yürütecek. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın verdiği talimat sonrası 'çocuk teşviki' için Aile, Çalışma ve Maliye Bakanlıkları çalışmaya başladı.

MEMUR-İŞÇİ AYIRIMI KALKIYOR
TAKVİM, henüz planlama aşamasında olan çocuk teşviki ile ilgili önemli detaylara ulaştı. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ele alınacak çocuk teşvikinde İskandinav Modeli benimseniyor. Teşvik, çalışan kadınların birden fazla çocuğa bakmalarını sağlayacak önlemleri içerecek. İkinci adımda ise, aile içi eğitim müfredatına yaşlanan nüfusuna yönelik bilgiler eklenecekken, çalışan kadınlara yönelik bilinçlendirme kampanyaları başlayacak. Çocuk yardımlarında anneler arasında, memur-işçi ayrımı yapılmayacak. Verilen çocuk yardımı paraları artırılacak. Aylık 300 lira kreş yardımı da taslağın bir parçası. Hacettepe Nüfus Araştırma Enstitüsü'nün araşırmasından bazı sonuçlar ise şöyle:
* Türkiye genelinde ortalama çocuk sayısı 2.6. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bu oran 4, batı illerinde ise 1.
* 2023 yılında doğum hızı en yüksek olacak iller Siirt, Hakkari, Şırnak, en düşük iller ise Tunceli, Çanakkale, Edirne ve Kırklareli.
* Okur-yazar olmayan kategorideki ortalama çocuk sayısı 4.9 oldu.

YURT DIŞINDA ANNELERE VERİLEN TEŞVİKLER
ALMANYA:
Çocuk başına aylık 100 euro ödeme yapılıyor. Birçok yuva da ücretsiz hizmet veriyor.
İTALYA: Çocuk yapan kadına aylık bin euro para veriliyor. 2'den fazla çocuk sahibi olan ailelere 5 yılda 10 bin euro ödeniyor.
İSPANYA: Çocuğu olanlardan yılda bin euro daha az vergi alınıyor. Çocuk başına 3 bin dolar ödeniyor.
FRANSA: Anneler 4 ay tam maaşlı bebek izni alabiliyor.
İSVEÇ: Doğum yapana 15 ay izin veriliyor.

TÜRKİYE'DEKİ UYGULAMALAR
2013'ün ilk yarısı için çocuğu olan memurlar, 184.59 lira doğum yardımı ödeneği alıyor. 0-6 yaş arasındaki çocuklar için 36.9 lira, diğer çocuklar için aylık 18.46 lira ödeniyor. Anne olan memur 16 hafta ücretli izin yapıyor. Memura, çocuğunu emzirmesi için ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda 1.5 saat izin veriliyor. Doğum yapan memur izninin bitiminden, eşi doğum yapan memur da doğumdan itibaren 24 aya kadar ücretsiz izin alabiliyor.

2050'DE İHTİYAR AVRUPA'YA DÖNERİZ
Hacettepe Üniversitesi Nüfus Araştırma Enstitüsünden Dr. Mehmet Ali Eryurt, önlem alınmazsa 2050 yılında yaşlı Avrupa'nın düştüğü duruma geleceğimizi söyledi. Eryurt, İskandinav ülkelerinin çalışan kadınlar ile çocuk barışını sağladığını belirterek, "Her çocuk için teşvik değil, çalışan kadının çocuk bakmasını kolaylaştıracak imkanların sağlanması gerekiyor" dedi.




Burcu ÇALIK - Safure CANTÜRK