20 bin umut

Beyaz et sektöründe Şeker Piliç şoku yaşanıyor. Borçları yüzünden zora giren şirket üretimini durdurdu. Aileleriyle 20 bin kişinin umudu Banvit!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Ocak 2013 Güncelleme 29 Ocak 2013, 00:00
20 bin umut

İÇİNDEKİLER

Dün gelen Şeker Piliç haberleri beyaz et sektörünü sarstı. Merkezi Balıkesir'in Bandırma ilçesinde bulunan Şeker Piliç, borçlarından ötürü hammadde alamadığını ve üretimini durduracağını açıkladı. Şeker Piliç'ten yapılan açıklamada, geçen hafta Torunlar Gıda ile hisse satışı görüşmelerinin başladığı, ancak anlaşmanın sağlanamadığı da belirtildi.

ÇALIŞANLAR BEKLİYOR
Bunun üzerine Şeker Piliç'e Banvit talip olduğunu duyurdu. Banvit'ten, "Bandırma bölgesinin en önemli istihdam odaklarından biri olan Şeker Piliç firması ile ön görüşmelere başlanmıştır" açıklaması geldi. Fabrikalarında bin 200 kişiyi istihdam eden, tedarikçileri ile birlikte 4 bin, aileleriyle birlikte ise toplam 20 bin kişiye ekmek sağlayan Şeker Piliç'e, Banvit'in talip olmasıyla umutlar yeşerdi. Ekmek kapılarından olmak istemeyen 20 bin kişi, yarım asırı geçkin geçmişe sahip Şeker Piliç ile Banvit'in, dört gözle el sıkışılmasını bekliyor. Alacakları ve banka hesapları üzerinde ihtiyati haciz bulunan firma, mevcut canlı varlıklarını hızlı bir şekilde elden çıkararak üretimini durduracak. Kısa sürede şirket satılmazsa, 20 bin kişi ekmek kapısından olacak.

RAKAMLARLA ŞEKER PİLİÇ
1960 yılında Emek Tavukçuluk adıyla, Ali Bor ve Osman Bor kardeşler tarafından kuruldu.
 Şirketin yüzde 29.8'i, 2000 yılında halka açıldı.
 Şirketin piyasa değeri 93.7 milyon lira.
 Şirket Avrupa Birliği'ne ilk beyaz et ihraç eden şirket olarak anılıyor.
 Son açıklanan 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde, 326 milyon lira ciro ile 241'inci sırada yer aldı.
 Şirketin pazar payı yüzde 6-7 seviyesinde.

Özlem Kamer TERCANLI