Oyun'bank!

Konut kredisi faizlerindeki düşüşten faydalanıp borcunu yapılandırmak için bankalara koşanlar şoke oluyor! Yargıtay'ın kararlarına rağmen, bazı bankalar ek ücret istiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Aralık 2012 Güncelleme 12 Aralık 2012, 03:28
Oyun’bank!

İÇİNDEKİLER

Hemen her işlemden ücret talep eden bankalar, bu kez de tüketicileri konut kredisi oyununa getirmeye çalışıyor. Öyle ki; bazı bankalar, konut kredisi faizlerinin düşmesiyle, yüksek faizli krediyi daha ucuz krediyle değiştirmek isteyen müşterilerden ek ücret talep ediyor.

'YASAL DEĞİL'
Konut kredisi faizlerindeki düşüş üzerine, özellikle uzun vadeli konut kredisi alanlar, kredilerini yeniden yapılandırma telaşına düştü. Bunun için bankalara koşan tüketicilere bazı bankalar olumsuz yanıt verdi. Yapılandırmaya yanaşmayan bankalara ısrarcı davranan tüketiciler, bu kez de kendilerinden istenen masrafla şoke oluyor. Daha kârlı çıkacağını düşünen tüketiciler, 'yapılandırma cezası' ve 'yapılandırma masrafı' adı altında istenen yüksek meblağlar karşısında şaşkına dönüyor. Bir Yargıtay üyesinin, alınan daha önceki kararlara örnek göstererek, 'Yeniden yapılandırılacak kredilere dosya, sigorta, ekspertiz masrafı adı altında ikinci kez yeniden ücret yansıtamazsınız' uyarısı yapmasına rağmen, bazı bankalar oyunlarını sürdürmekte ısrarcı davranıyor. Tüketiciler Birliği Federasyonu Başkanı Bülent Deniz, kredisini yeniden yapılandırmak isteyenlere bankaların ek masraf ya da ceza uygulayamayacağını söyledi. Deniz, şunları kaydetti: "Yeniden faiz yapılandırması istendiğinde banka komisyon talep ediyorsa, vatandaşın buna itiraz etmesi gerekir. Önce bankaya bireysel itiraz yapılmalı, anlaşma sağlanamazsa yargıya başvurulmalı."

MAHKEMEYE BAŞVURUN
Bülent Deniz, bankanın istediği masraf ya da haksız ücret bin 160 liraya kadar ise vatandaşın 'hakem heyetine' başvurabileceğini, daha yüksek bir meblağ olduğunda 'tüketici mahkemeleri'ne gidilmesi gerektiğini söyledi.


BURÇİN GÖKTAN