Emekliler zam hesabı yapıyor

Ocak 2013'te intibak zammı alacak yaklaşık 2 milyon emekli, eline geçecek parayı şimdiden TAKVİM'den öğrenebiliyor. Bütçesini de ona göre ayarlıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Aralık 2012 Güncelleme 12 Aralık 2012, 04:05
Emekliler zam hesabı yapıyor

İÇİNDEKİLER

Yaklaşık 2 milyon emeklinin gözü kulağı intibak zammında. Emekliler, Ocak 2013'te maaşlara yansıtılacak intibak zammını heyecanla bekliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, intibak çalışmalarında sona yaklaşırken; TAKVİM, emekliler için dev bir hizmet gerçekleştiriyor. Emekliler, TAKVİM'in uzmanlarına hazırlattığı tablolar sayesinde alacakları intibak zammını şimdiden öğrenme imkanına kavuşuyor. Ayrıca emekliler, diğer sorularını da telefonla iletiyor. İşte emeklilerin sorularından bazıları ve uzmanlarımız tarafından verilen yanıtları:

İntibak zammında prim günü önem taşıyor mu? Kader E. İntibak

zammının hesaplamasında gösterge, kademe ve derece kadar prim günü de önem taşıyor. 2000'den önce emekli olan SSK'lılar, Ocak ayından itibaren, intibak kapsamında 20 lira ila 322 lira arasında değişen miktarda zam alacak. 3 bin 600 gün prim ödeyen ve en yüksek göstergeden emekli olanlara 118 lira zam verilecek. 5 bin gün prim ödeyen ve en üst göstergeden emekli olanlara ise 149 lira zam yapılacak. 6 bin gün prim ödeyen ve en üst göstergeden emekli olanların aylığına 174 lira, en üst göstergeden emekli olan 7 bin 400 gün çalışanların aylığına 212 lira zam yapılacak. 9 bin gün prim ödeyen ve en üst göstergeden emekli olanlar 247 lira, bu gösterge ve prim gününün üzerinden emekli olanlar ise 322 liraya kadar zam alacak.

İntibak artışı dışında ayrıca bir maaş zammı var mı? Ercan T. İntibak

kapsamındaki yaklaşık 2 milyon emekliye Ocak 2013'te çifte zam var. Bu emekliler, intibak artışına ek olarak, Ocak 2013'te tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zamdan da yararlanacak. Bu zammı, 2012'nin ikinci 6 aylık dönemindeki enflasyon belirleyecek.

Memur emeklileri de intibak kapsamına alındı mı? Hülya Ç.

Hayır. Memur emeklileri intibak zammı kapsamında bulunmuyor. Memur emeklileri, 2013'ün Ocak ayında toplu sözleşme çerçevesinde yüzde 3 zam alacak. Ayrıca bu zamma ek olarak enflasyon farkı verilmesi de gündemde. Toplu sözleşmede, 6 aylık zammın enflasyonun altında kaldığı durumlarda 'aradaki fark kadar ilave zam yapılacağı' hüküm altına alınmıştı. 2012'nin Temmuz ayında maaşları yüzde 4 zamlanan memur emeklileri, bu yılın ikinci yarısında enflasyon yüzde 4'ün üzerinde çıkarsa, Ocak 2013'te yüzde 3'lük zamma ilave olarak oluşacak bu enflasyon farkını da alacak.

Derece, kademe ve göstergemi bilmiyorum. Bunları nasıl öğrenebilirim? Tahir M.

Tablolarımızdan intibak zammınızı öğrenebilmeniz için prim günü, derece, kademe ve göstergenizi bilmeniz gerekiyor. Bunları öğrenmek için Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerine başvurabilirsiniz. Ayrıca internetten e-devlet şifresiyle de bu bilgilere ulaşabilmeniz mümkün.

PRİM GÜNÜNE BAKIN
Emekli okurlarımızdan tablolarla ilgili pek çok soru alıyoruz. İntibak zammını öğrenmek isteyen emeklilerin, kendi prim gününe uygun tablolara bakması gerekiyor. Yayınladığımız tabloların başlığında, hangi prim gününe ait olduğu yer alıyor. Doğru prim günü tablosuna bakmanız önemli. Kendi prim gününüze ait tablolara bakarak, derece, kademe ve göstergenize göre alacağınız intibak zammını görebilirsiniz. Emeklilerimiz, intibak zamlarını uzmanlarımızın hazırladığı tablolardan öğrenebiliyor. Telefonla intibak zammını öğrenmek mümkün olmuyor.

TABLOLAR DEVAM EDECEK
Emekliler
, intibak zammını TAKVİM'in hazırladığı tablolardan öğreniyor. Bugüne kadar üst göstergeden, 3 bin 600, 5 bin, 7 bin 400 ve 9 bin prim günlerinden emekli olanların intibak zammı tablolarını gazetemizde yayınladık. Ancak kaçıran okurlarımız için bu tablolara sayfalarımızda yeniden yer veriyoruz. Gazetemizi günü gününe takip ederek, siz de yeni yılda alacağınız intibak zammınızı öğrenebilirsiniz.

SORULARINIZI YANITLIYORUZ
1985'te SSK'dan malulen emekli oldum. İntibak zammı alır mıyım? Emre B.

2000
yılından önce SSK'dan malulen emekli olanlar da intibak zammı kapsamında bulunuyor. Siz, bu duruma uyuyorsunuz.
İntibak zammı alabileceksiniz.

2001'de emekli oldum. İşçi emeklisiyim. İntibak zammı beni kapsıyor mu? Filiz G.

2000
yılından önce emekli olmuş tüm SSK'lılar intibak zammı alacak. Emeklilik kararını 1999'da aldırmış ama maaşını 2000'de almaya başlamış SSK'lılar da intibaktan faydalanacak. Bu doğrultuda siz intibak kapsamında bulunmuyorsunuz.

2000 yılı öncesi Bağ-Kur emeklisiyim. Durumum intibak zammına uyuyor mu? Özcan P.

1 Mart 2002
ile 30 Mayıs 2002 tarihleri arasında emeklilik dilekçesi veren veya emekli aylığı bağlanan Bağ-Kur'lulara intibak zammı verilecek. Siz bu şartlara uymadığınız için intibak zammı kapsamında bulunmuyorsunuz.

Zamlarınızı tablolardan öğrenebilirsiniz. DİĞER SORULAR için gazetemizi arayabilirsiniz: 0212 354 37 25- 0212 354 37 80- 0212 354 37 34- 0212 354 37 09