Domuz paniği
Tarım Bakanlığı, yoğurt ve peynir hilecilerini açıkladı; tartışma başladı Yoğurda katılan jelatinin domuzdan yapıldığı iddia ediliyor...
Giriş Tarihi:
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın önceki gün yoğurt ve peynirde hile yapan firmalarla ilgili yaptığı açıklamalar, yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Bakanlık'ın açıkladığı listedeki 25 firmanın birçoğu yoğurt üretiminde jelatin kullanıyor. Türkiye'de jelatin üretiminin olmaması, yurt dışından gelen bu ürünün domuzdan üretildiği iddialarını gündeme taşıdı.
KIVAM ARTIRIYOR
Bakanlık'ın teşhir ettiği işletmelerin ürettiği 37 çeşit üründen peynirlerde bitkisel yağ ve nişaşta, yoğurtlarda jelatin, tereyağında bitkisel yağ ve keçi sütünde inek sütü kullanıldığı ortaya çıkmıştı. Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, daha önce yaptığı bir açıklamada, yoğurt üretiminde domuzdan yapılan ithal jelatin katkı maddesi kullanıldığını iddia etmişti. Dinç, şunları söylemişti: "Yoğurtlara kıvam artırmak ve su tutması için jelatin katılmaktadır. Jelatin, domuzun deri veya kemiklerinin kaynatılması ile elde ediliyor. Normalde 2 litre sütten 1 kilo yoğurt elde edilirken, jelatin katıldığında 1 litre sütten 1 kilo yoğurt elde edilebiliyor."
KIVAM ARTIRIYOR
Bakanlık'ın teşhir ettiği işletmelerin ürettiği 37 çeşit üründen peynirlerde bitkisel yağ ve nişaşta, yoğurtlarda jelatin, tereyağında bitkisel yağ ve keçi sütünde inek sütü kullanıldığı ortaya çıkmıştı. Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, daha önce yaptığı bir açıklamada, yoğurt üretiminde domuzdan yapılan ithal jelatin katkı maddesi kullanıldığını iddia etmişti. Dinç, şunları söylemişti: "Yoğurtlara kıvam artırmak ve su tutması için jelatin katılmaktadır. Jelatin, domuzun deri veya kemiklerinin kaynatılması ile elde ediliyor. Normalde 2 litre sütten 1 kilo yoğurt elde edilirken, jelatin katıldığında 1 litre sütten 1 kilo yoğurt elde edilebiliyor."