İşçi emeklisinin maaşı artacak

İntibak zamlarını 31 Aralık 1999 tarihine kadar emekli olmuş bütün işçi emeklileri alacak. Zamlarda, prim gün sayısı, derece ve kademe ile gösterge rakamı etkili olacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Kasım 2012 Güncelleme 11 Kasım 2012, 00:00
İşçi emeklisinin maaşı artacak

İÇİNDEKİLER

Yaklaşık 2 milyon emeklinin merakla beklediği intibak zamlarının ödenmesine, iki aydan az bir süre kaldı. Önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de açıkladığı gibi, zamlar Ocak 2013 tarihinden itibaren emeklilerin maaşlarına eklenerek hesaplarına yatacak. İntibak zamlarından, 2000 yılından önce emekli olmuş bütün işçi emeklileri yararlanacak. Yani intibak zammından yararlanacaklar 31 Aralık 1999 tarihine kadar emekli olmuş olan işçi emeklileri. Bu tarihten sonra emekli olanlar ve 2000 yılında emekli olanlar ise intibak zammı alamayacaklar.

EŞLER DE ALABİLECEK
Öte yandan; eğer intibak zammını hak eden emekli vatandaş vefat etmişse, onun maaşını alan eşi ya da çocukları da, bu haktan yararlanacak. Ayrıca 2000 yılından önce malulen emekli olanlar ve yurtdışından gelip isteğe bağlı emeklilik kararı aldıranlar için de, intibak hakkı bulunuyor. İntibak zamları 10 lira ile 329 lira arasında değişen rakamlarla ödenecek. Zamları belirleyen ise emeklilerin prim gün sayıları ile derece kademe ve gösterge gibi bilgileri oluyor. Bu bilgilere göre, zammın miktarı da değişiyor.

TABLOLARI TAKİP EDİN
Emeklilerin zam miktarlarını gösteren tabloları günlerdir yayınlıyoruz. TAKVİM uzmanlarının yaptığı hesaplarla oluşan tabloları yayınlamaya da devam edeceğiz . Sayfalarımızda kaçıranlar için, ayrıca geçmiş tablolardan üçünü de bulabilirsiniz. Küsuratlı rakamda olanlar başlangıç prim günlerini baz almalılar. Örneğin 5 bin 200 günü olan bir emeklimiz, 5 bin prim gününe göre hazırlanmış tabloyu incelemeli. Gösterge rakamları da belirli aralıklarla yayımlanıyor.Tek tek 2 milyon kişinin göstergesini tabloya yansıtmak mümkün olmadığı için, belli aralıklarla yer alan göstergelerden size en yakın olanı baz alınız.

2 BİN 500 EMEKLİYE TOPLU PARA GELİYOR
Emeklilerimizin en çok merak ettiği konulardan birisi de, toplu para alıp alamayacakları. Daha önce de detaylarını verdiğimiz gibi intibak hesapları yapılırken SGK yetkilileri 2 bin 500 emeklinin maaşında eksik ödeme 3 bin 500 emeklinin maaşında ise fazla ödeme tespit etti. Yapılan çalışma sonucunda bu 2 bin 500 emekliye 22 bin lirayı bulan toplu ödemeler yapılmaya başlandı. Bu ödemeler Kasım sonuna kadar devam edecek. Eksik ödenenlerden ise toplu bir kesinti yapılması söz konusu olmayacak. Bunun yanında, intibak zamları her ay maaşlara yansıtılacak. İntibakta toplu ödeme yok.

TABLOLARIMIZA BÜYÜK İLGİ VAR TELEFONLARIMIZ KİLİTLENDİ
Emekli okurlarımız TAKVİM'in yayınlarına büyük ilgi gösteriyor. Günlerdir telefonlarımızı kilitleyen emekli okurlarımız yayınladığımız tablolar ve intibak yasasıyla ilgili kafalarına takılan soruları bize iletiyorlar. Bu soruların bazılarının cevaplarını zaman zaman sayfamızda da yayınlayarak bütün okurlarımızın bilgisine sunuyoruz. Emekli okurlarımız zamlarının ne kadar olduğunu ise her gün yayımladığımız zam tablolarından öğreniyorlar.



EMEKLiLER DiKKAT!
Emekli okurlarımız, verdiğimiz telefon numaraları kişisel intibak zammınızı hesaplattırmak için değildir. Konuya ilişkin aklınıza takılanları sorabilir ya da önerilerde bulunabilirsiniz. Gazetemizde tek tek maaş zamlarını söyleyebileceğimiz bir sistem bulunmuyor. Yalnızca sizde bulunan kademe, derece ve gösterge ile hergün yayımladığımız tablolara bakarak, zamlarınızı öğrenebilirsiniz.

KAÇIRANLAR İÇİN YENİDEN
Takvim'i arayan bazı emekli okurlarımız geçmiş tablolara ulaşamadıklarını söyledi. Bunun üzerine geçmişte yayınladığımız tabloları yeniden veriyoruz. Bu tabloları inceleyen emeklilerimiz, alacakları intibak farkını kolayca öğrenebilirler. Bugün verdiğimiz üç eski tabloda en üstten ve 5 bin günden prim yatıran emekli vatandaşların alacakları zamlar görünüyor. En üst prim günleri, 9 bin prim günün üzerini kapsıyor.







ZAMLARINIZI TABLOLARDAN ÖĞRENEBİLİR, AKLINIZA TAKILANLAR İÇİN GAZETEMİZİ ARAYABİLİRSİNİZ: 0212 354 37 25- 0212 354 37 80- 0212 354 37 34- 0212 354 37 09