Bağdat Caddesi çürük çıktı

İstanbul'un en lüks semtlerinden Bağdat Caddesi'nde yapılan incelemede, binaların yüzde 80'inin yıkılması kararı verildi. Milyon dolarlık binaların çürük çıkması, herkesi şaşırttı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Kasım 2012 Güncelleme 09 Kasım 2012, 00:00
Bağdat Caddesi çürük çıktı

İÇİNDEKİLER

Kentsel dönüşüm süreci kapsamında Türkiye'deki riskli yapıların tespit edilmesine başlandı. 50 yıllık binaların bulunduğu Bağdat Caddesi'nde yapılan incelemelerde, binaların yüzde 80'inin yıkılacak durumda olduğu tespit edilirken; 30 bina için ise yenilenme raporu verildi. Fiyatları milyon dolarları bulan ve kiraları 3-4 bin dolardan başlayan binaların yer aldığı Bağdat Caddesi'nde incelemelerde bulunan kentsel dönüşüm bakanlık yetkili kuruluşu Tektaş Mühendislik, binaların yüzde 80'inin yıkılacak durumda olduğuna ilişkin rapor hazırladı. Açıklamaya göre; Tektaş Mühendislik, Bağdat Caddesi'ndeki 30 bina için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na "Binalar Yenilenmeli" raporu verdi. Yetkililer, 1999 yılından sonra ve özellikle 2007'den sonra yapılan binalarda sorun olmadığını ama önceki yıllarda yapılanların yıkılacağını söyledi.

OTURANLAR NE YAPMALI
Bir binaya çürük raporu verildikten sonra, oturanların 1 hafta içinde itiraz etmesi gerekiyor. İtiraz halinde, yasa kapsamında belirlenen üst kurul, raporu inceliyor. Daha sonra bakanlık 60 gün süre veriyor ve 3'te 2 çoğunlukla ortak bina karar protokolü istiyor. Bu sayede bakanlığın kredi ve kira olanaklarından yararlanılması sağlanıyor. Bakanlık, 3'te 2 çoğunluk sağlanamazsa, bina sakinlerini ortak bir karar almaları için uyarıyor, aksi durumda ya satışını yapıyor ya da kamulaştırıyor.