Vergisi bizden!

Düşük motorlu araçlara gelen ÖTV zammıyla fiyatlar, 1.500 liraya kadar arttı Satışın durmasından korkan otomobilciler, vergi zammını karşılama kararı aldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Eylül 2012 Güncelleme 25 Eylül 2012, 00:00
Vergisi bizden!

İÇİNDEKİLER

Birçok kalemle birlikte Özel Tüketim Vergisi'ne (ÖTV) gelen zam, özellikle orta gelirli vatandaşın aldığı arabalara bin 500 lirayı bulan artış getirdi. 1.6 lt ve daha aşağı otomobillerde yüzde 37 olarak uygulanan ÖTV, 3 puan artışla yüzde 40'a yükseltildi. Pazarın neredeyse yüzde 92'sini ilgilendiren bu zammın satışları durdurmasından korkan firmalar, Eylül sonuna kadar 'ÖTV bizden' kampanyası başlattı. Aradaki fiyat farkını üstlenen markalar, vergisiz fiyatlardan satışlarını sürdürme kararı aldı. Daha önceki yıllarda 1.6 lt motorlar genellikle lüks markaların ilgi alanına pek girmiyordu. Ancak son dönemde 1.6 lt ve daha düşük hacimli motorlar günümüzde Audi, BMW, Mercedes, Volvo gibi premium markaların da satışlarında önemli bir yer tutuyor. Bu nedenle ÖTV'deki artışın ardından bu markalar da kampanyaya katıldı.

ALFA ROMEO
Euro fiyatlarını daha önce TL olarak güncelleyen Alfa Romeo, ÖTV farkını ay sonuna kadar almayacak. Giulietta ve MiTo modellerinde yarısı peşin, yarısı 1 yıl sonra kampanyası uygulanıyor.

CITROEN
Eylül kampanyalarını değiştirmeyen Citroen, 1.6 lt ve altı motor hacimli modellerindeki ÖTV artışını ay sonuna kadar uygulamıyor.

DACIA
Tüm motorları ÖTV artışından etkilenen Dacia'da ay sonuna kadar fiyat artışları yansıtılmayıp, devam eden kampanyalarda bir değişiklik

FIAT
Yüzde 3'lük ÖTV artışını Eylül sonuna kadar karşılayan marka, 18 bin TL'ye sıfır faiz ve Linea modellerinde 'KDV bizden' kampanyasına devam ediyor.

HYUNDAI
Eylül ayı sonuna kadar fiyatlardaki artışı üstleneceğini açıklayan Hyundai, fiyatları değiştirmeyeceğini açıkladı.