Köye dönüş

Büyük holdinglerin patronları rotayı tarım ve hayvancılık sektörüne çevirdi. Kendi uzmanlığının dışındaki bu sektörlere yatırım yapan patron sayısı giderek artıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ağustos 2012 Güncelleme 24 Ağustos 2012, 00:00
Köye dönüş

İÇİNDEKİLER

Tarım ve hayvancılık sektörünün yıldızı parlıyor. Geleceği bu sektörlerde gören patronların sayısında da son yıllarda hızlı bir artış yaşanıyor. Tarım ve hayvancılık sektörüne son birkaç yıldır yatırım yapanlar arasında; Koç, Cıngıllıoğlu, Arıkanlı, Esas, Silkar, Söktaş gibi holdinglerle, Global Menkul Kıymetler, Saray Halı, Sancak, Özler, Öztiryaki ve Orka gibi gruplar bulunuyor. Tahincioğlu Ailesi, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, tekstilci Remzi Gür gibi sanayicilerin yanı sıra bu alana giren İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da İzmir'in Kınık ilçesinde tarım yatırımı yaptı ve Çatalca'da koyun yetiştiriciliğine başladı.

'STRATEJİK OLMASI ETKİLİ'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar da, patronların tarım ve hayvancılık sektörüne ilgisini, tarımı 'stratejik' görmelerine bağladı. Bayraktar, "Tarım yatırımı yapanlar arasında, otomotivden tekstile, enerjiden inşaat ve turizme kadar farklı sektörlerden irili ufaklı birçok grup bulunuyor" dedi. Küresel ısınma, hızlı nüfus artışı, tarımsal alanların daralması, biyoyakıt kullanımı, su kıtlığı gibi nedenlerle gıdanın öneminin her geçen gün arttığını ifade eden Bayraktar, "Bitkisel ve hayvansal üretim ciddi bir potansiyel arz ediyor. Büyük gruplar da sektörün bu gücünden pay almak istiyor'' diye konuştu. Bayraktar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın destekleri, AB çerçevesinde verilecek teşvikler, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne ait geniş çiftlikler ve hazine arazilerinin kiralama yöntemiyle tahsisinin de tarıma ilgiyi artırdığını vurguladı. Bayraktar, "Bazı iş adamları bu işe gerçekten inanıyor, bazıları da kendi iş koluna hammadde sağlıyor" dedi.

YATIRIMLAR ARTIYOR
Ramsey'in sahibi Gürmen Giyim'in ortaklarından Hüseyin Doğan, Aydın Sultanhisar'da 148 dönümlük modern bir sera kurdu.
Sel Group, Aydın Sultanhisar'da 8 milyon euro yatırımla 65 dönüm sera kurdu.
Antalya Belek'te üç oteli bulunan Özaltın Holding, 120 dönümlük bir sera oluşturdu.
Tahincioğlu, Salihli'de meyve bahçeleri kurdu.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Turgutlu'da jeotermal seracılığa başladı.
Ethem Sancak, Ata-Sancak Acıpayam Tarım İşletmesi ile sektörde faaliyet gösteriyor.
Cıngıllıoğlu Holding, Niğde'nin Bor ilçesinde 22 milyon dolarlık organik tarım yatırımı yaptı.
Global Menkul Kıymetler'in kurucu ortağı Erol Göker, Balıkesir Burhaniye'de 500 başlık bir hayvan işletmesi kurdu.