Bankalar panikte!

Bakan Yazıcı, kredi kartı aidatı ve hesap işletim ücreti gibi ücretlerin kalkacağını söyledi; bankalar yeni arayışlara girişti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Ağustos 2012 Güncelleme 16 Ağustos 2012, 00:00
Bankalar panikte!

İÇİNDEKİLER

Her işlemden, hatta yapılmayan işlemlerden bile para alan bankalar, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın açıklamasıyla şaşkına döndü. Aralarında kredi kartı aidatı, hesap işletim ücreti ve dosya masrafı gibi tüketicilerden alınan 31 kalemdeki ücretin kaldırılacağını söyleyen Yazıcı, vatandaşları sevindirirken, bankaları telaşlandırdı. Geçen yıl ücret ve komisyonları 14.5 milyar lirayı aşarak toplam gelirleri içinde yüzde 22'lik paya çıkan bankaların, kârının yüzde 75'i de bu kalemden geldi. Yeni Tüketici Taslağı'nın yasalaşması durumunda bankaların yıllık kârının yüzde 6 düşeceği öngörülüyor. Tatlı kârdan olacak bankalar yeni arayışlara girerken, tüketici dernekleri faizlerin artacağından endişe duyuyor. Tüketici hakları uzmanı Bülent Deniz, "Ücret ve komisyonlar bankalar için önemli gelir kalemi. O yüzden de faiz silahlarını çekebilirler" şeklinde konuştu.

KİMİ VURACAK?
Taslağın yasalaşması, kredi kartı pazarı ve işlem adedi açısından hakim durumda olan büyük bankaları daha çok etkileyecek. Halihazırda 4 banka bu pastadan en büyük payı alıyor. Geçen yıl Garanti 2.3 milyar TL, Yapı Kredi 2.3 milyar TL, Akbank 1.9 milyar TL, İş Bankası 1.7 milyar TL ücret ve komisyonlardan gelir elde etmişti.

GÜNDEM OLDU
Bankaların haksız yere aldığı ücret ve komisyonları sık sık gündeme getirip tüketicileri bilinçlendiren TAKVİM, yapılacak değişikliği geçen hafta duyurmuş, dün de Bakan Yazıcı'nın bu konudaki açıklamalarını sayfalarına taşımıştı.