Leş kavgası!

Et Balık Kurumu'nun 50 ton hastalıklı ve ölmüş hayvan etini sattığı iddiası ortalığı karıştırdı. Kurum, '5 ton eti imha ettik' dedi. Vatandaş '45 ton nerede?' diye soruyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Ağustos 2012 Güncelleme 15 Ağustos 2012, 00:13
Leş kavgası!

İÇİNDEKİLER

Her gün yeni bir gıda skandalıyla sarsılan Türk insanı, en çok güvendiği kurumlardan olan Et Balık Kurumu'nun (EBK) adının da hileye karışmasıyla şoke oldu! Lüleburgaz'da, aralarında EBK yöneticilerinin de olduğu 15 kişiye yönelik sürdürülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, yaklaşık 50 ton hastalıklı ve ölmüş hayvan etinin imha edilmek yerine piyasaya sürüldüğü belirtilirken; EBK, şu açıklamayı yaptı: "Lüleburgaz kesimhanesinden Sakarya kombinasına sevkedilen karkas etlerden 36 adet (5 bin 902 kilo) gövde et, kurum veteriner hekimleri tarafından standart dışı bulunarak imha edilmiştir." Yapılan açıklamalara bakınca ortada olmayan 45 ton eti merak eden vatandaşlar, "Bu etler şimdi nerede?" sorusunu soruyor. Lüleburgaz Cumhuriyet Başsavcılığı'na 13 Aralık tarihinde gönderilen ihbar mektubunda, EBK'ya ilişkin ağır suçlamalarda bulunuldu. Soruşturmayı yürüten Lüleburgaz Cumhuriyet Başsavcısı Hüsnü Aldemir'in iddianamesine göre; kuruma ait sağlıklı ve kilolu hayvanlar piyasadan toplatılan hastalıklı zayıf hayvanlarla değiştirildi. Bozulmuş ve kokmuş etler de EBK'ya verildi.

SUCUK YAPILDI
Şap hastalığına ve vereme tutulmuş hayvanlarla ölü hayvan etlerinin bir kısmı İstanbul'da piyasaya sürüldü. Bir kısmı da sucuk ve kokoreç yapılarak satıldı. Bu şekilde piyasaya yaklaşık 50 ton leş eti verildiği tahmin ediliyor. Başsavcılık iddianamesinde, nakli sırasında yola düşen ve kaçmaya çalıştığı için silahla vurularak öldürülen hayvanların da EBK bilgisi dahilinde kesilerek vatandaşlara yedirildiği ifade edildi. Kırklareli Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Eylül tarihine duruşma günü verdi. Tüyler ürperten bu iddialar üzerine bir açıklama yapan EBK, piyasaya halk sağlığı açısından risk oluşturabilecek et arzı yapılmadığını bildirdi. Fakat iddianamedeki et miktarı ile imha edilen et miktarı arasındaki fark, soru işareti oluşturdu.

ET FİYATLARINA ZAM İDDİASI
Vatandaşlar hayvan leşleriyle ilgili iddialar yüzünden şaşkına dönerken; kırmızı ete zam yolu göründü. Saman fiyatının 1 ayda yüzde 316 artmasıyla birlikte et ile sütün zamlanacağı bildirildi. Dişi hayvan kesimlerinde artış görüldüğünü belirten besiciler, et fiyatlarının artacağı sinyalini verirken; sütte de üretici fiyatlarının yüzde 25, tüketici fiyatlarının ise yüzde 15 artacağı kaydedildi.