Kazak okullarını Türkler yapacak

Kazakistan'ın 600 milyon dolarlık projesini alan Türk firma, Eximbank desteği ile 170 anaokulu yapacak. Okullar çevreci malzemeyle üretilecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Haziran 2012 Güncelleme 23 Haziran 2012, 01:23
Kazak okullarını Türkler yapacak

İÇİNDEKİLER

Kazakistan Cumhuriyeti'nin anaokulu projesini Kazak Eğitim Kurumları adlı Türk müteahhitlik firması yapıyor. Dünyada bir ilk olarak ekolojik malzemelerden üretilecek binaların tüm malzemesi Türkiye'den gidecek. Türk mühendis ve işçilerince gerçekleştirilecek 600 milyon dolarlık projenin ilk etabı başladı.

YENİ ÜLKELER VAR
Kazakistan'ın endüstri kenti Karaganda'da yapılacak 11 anaokulundan oluşan ilk etap için çalışmalar sürerken, okullar bu yıl sonunda teslim edilecek. İlk etap için Türk Eximbank'tan 40 milyon dolarlık kredi aldıklarını belirten Kazak Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Murat Öztarhan, aynı projeyi Gana, Irak, Venezuella ve Sudan gibi ülkelere de sunduklarını söyledi. Öztarhan, projeyi yap-işletdevret modeline göre, 49 yıllık işletmeyi de kendilerinin yapacağını kaydetti. Projenin en önemli özelliğinin, çocukların sağlığına ve ekolojik yapıya uygun malzemeden yapılması olduğunu anlatan Öztarhan, şöyle konuştu: "Dünyada bir ilk olacak olan Yeşil Anaokulları Projesi'nde kullanılacak malzemenin tümü ekolojik özellikler taşıyor."

10 YILDA GERİ ÖDENECEK
Eximbank Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Arif Esin, krediyi verirken tamamen Türk malı malzemelerin kullanılmasını şart koştuklarını söyledi. Prof. Dr. Esin, "Projenin ödeme planı Türk Eximbank kriterlerine uygun planlandı. Eximbank krediyi yüzde 15 avans olarak peyderpey ödeyecek ve geri ödemesi 10 yıl olacak" diye konuştu.