Meydan karıştı

THY çalışanları iş yavaşlattı; Atatürk Havalimanı savaş alanına döndü! 128 sefer iptal edildi, yolcular perişan oldu. Eylem yapan 150 kişinin işten atıldığı öğrenildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mayıs 2012 Güncelleme 30 Mayıs 2012, 02:51
Meydan karıştı

İÇİNDEKİLER

Türk Hava Yolları (THY) çalışanları, havacılık sektöründe grev ve lokavt yapılmamasını öngören kanun teklifinin TBMM'de gündeme alınacağı haberi üzerine dün sabah saatlerinde sendikanın organizasyonu ile iş yavaşlatma eylemine başladı. Çok sayıda pilot ve kabin memuru ile teknik personelin uçuşlara gelmemesi nedeniyle 128 sefer iptal edildi. THY milyonlarca dolar zarar ederken, vatandaş perişan oldu.

ÇAPRAZ MESAJ GÖNDERİLDİ
Türkiye Sivil Havacılık Sendikası Hava-İş, önceki gece uçuş ekiplerine yazı göndererek, 'mazeret bildirip işe gitmemelerini' istedi. Hava-İş'in üyelerine geçtiği mesajda, "29 Mayıs 2012 tarihinde 03.00-24.00 arası kendilerini göreve hazır hissetmeyeceklerini bildirmişlerdir" diyerek, iş yavaşlatma eylemine gideceğini duyurdu. Alınan bu kararın ardından THY yönetimi, çalışanlarına işe gitmemeleri halinde ağır yaptırımlar uygulanacağını bildiren yazı geçti. THY'nin uçucu personele gönderdiği yazıda, iş bırakma veya iş yavaşlatma ile benzer yasadışı davranışların yine yasaya göre, tazminatsız işten çıkarma, işverenin uğrayacağı zararın tahsili ile ağır para cezası ve mahkumiyetle sonuçlanacağını bildirdi. Önceki gece yaşanan eylem restleşmesinin ardından dün gece yarısından sonra 50'ye yakın Hava-İş üyesi, personel kapısında nöbet tutarak, çalışanların içeri girmesini engelledi. Burada zaman zaman arbede yaşandı. Öte yandan THY İnsan Kaynakları briminin eyleme katılanları cep telefonlarından arayarak, iş akitlerinin sona erdirildiğini söylediği öğrenildi. Eyleme katılan 150 THY personelinin görevine son verildiği belirtildi.

200 KİŞİLİK DESTEK
THY Teknik A.Ş. çalışanlarından 200 kişilik bir grup, eylemci kabin memurlarına destek olmak için iş bıraktı. Grup, sloganlar atarak toplandı. Bu arada eyleme destek verdiği belirtilen bir grup tarafından THY'nin resmi internet sitesi hacklendi.

ÜCRETSİZ DEĞİŞİM
Türk Hava Yolları, iş bırakma eylemi nedeniyle yaşanan iptallere ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, grev çağrısının yasadışı olduğu belirtilerek, "Yolcularımızın ucuş değişikliği talepleri, herhangi ekstra maliyet olmaksızın gerçekleştirilecektir" denildi.

REKLAMLARA VAR BİZE YOK
Uçuş ekibinin havalimanında giriş-çıkış yaptığı kapının önünde bekleyen hostes ve diğer çalışanlar, buradan eyleme katılmayan diğer hostes ve pilotları alkış ve ıslıklarla protesto etti. Çalışanlar grevin anayasal hak olduğunu belirterek, "THY reklama para buluyor ama bize vermiyor" dedi.

20 BİN TL YETMİYOR!
İptal edilen seferler üzerine yolcular eyleme tepki gösterdi. Otele yerleştirilen yolculardan birisi, "Moral bozukluğu var, sinir yıpranması var. İşimiz gecikti, dönüşümüz aksadı. Pilotlar 20 bin TL maaşı beğenmiyormuş. Bu iş bırakma eyleminin kesinlikle haksız olduğunu düşünüyorum" dedi.

GECE 3'TE BAŞLADI
03.00: Hava-İş Sendikası, üyelerine 'çok acil' koduyla mesaj geçerek eyleme çağırdı.
03.15: Karar sonrası THY, çalışanlarına işe gitmemeleri halinde ağır yaptırımlar uygulanacağını bildiren yazı geçti.
03.30: Alanda eylem başlarken, eyleme katılmayan diğer personele saldıranlar oldu.
04.00: İlk seferlerde personel yokluğu yüzünden aksamalar başladı.
06.00: Resmi kıyafetleri ile alana gelen çok sayıda uçuş personeli eyleme katılmak için rapor almak üzere hastanelere gitti.
07.00: Çok sayıda seferde gecikme yaşanırken, bazı seferler birleştirildi, bazıları iptal edildi. Bunun üzerine THY izindeki uçucu personelini acil olarak göreve çağırdı.
10.00 ve sonrası: Havaalanında kaos başladı. THY bazı şirketlerden ekipli uçak kiraladı.
Eylem gece 24.00'e kadar sürdü.

GEREKENİ YAPARIZ
Ulaştırma, Bakanı Binali Yıldırım, THY'deki iş bırakma eyleminin vatandaşı perişan edecek noktaya geldiğinde, gerekli adımları atmaktan geri durmayacaklarını belirterek, "Bizim için vatandaşın rahatlığı, hizmete erişmesi her şeyin önünde gelir" dedi. THY'nin özel bir kuruluş olduğunu söyleyen Yıldırım, "THY ile sendika arasındaki toplu sözleşme sürecinde olmadık. Vatandaşın mağduriyeti devam ederse önlem alırız" dedi.

VALİZİM NEREDE?
* Grev yapmakta haklısınız da, benim valizim nerede? Benim suçum ne?
* Hostesi, hademeyi anladık, ayda 25-30 bin kazanan pilot neyin grevinde?
* THY yavaşlatma eylemini kınıyorum, çünkü benim acelem vardı!
* THY'de neler oluyor? Sayın bakanlar, yetkililer olaya el koyun. Olan vatandaşa oluyor.
* THY çalışanları siz de kime karşı olduğunuza karar verin! Müşteriler havalimanında mahsur kalmış, beni değil yönetimini cezalandırın...
* Hostes veya host olmak isteyen hemen THY'ye başvursun. 150 kişilik yer boşaldı.
* Grev anayasal hak elimizden alınamaz. Çalışanın hakkı ödensin.