Zehir yemeyeceğiz

Üretim, tüketim ve sofrada kansere savaş açıldı. Tarımda böcek ilacı olarak kullanılan ve sebze-meyvelerle sofralara taşınan arsenik yasaklanıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Mayıs 2012 Güncelleme 28 Mayıs 2012, 03:59
Zehir yemeyeceğiz

İÇİNDEKİLER

Üretimden tüketime kanserojen maddeler yasaklanacak, kullananlara ağır cezalar gelecek. Kanser oluşumunda çevre faktörlerini yok etmek için seferberlik başlatıldı. Bu çerçevede en büyük mücadele kanserojen kimyasalların yasaklanması için verilecek.

KAPSAM GENİŞLİYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mart 2011'de ilan ettiği 9 kimyasal grubundan oluşan yasaklı listeyi genişletti. 29 kimyasal grubunu yasak listesine alan Bakanlık, sanayiden tarıma çok geniş çerçevede yasak madde yönetmeliği hazırladı. Yönetmelik ile meme kanserinin en büyük nedeni ağır metal 'kadmiyum', böcek ilacı olarak kullanılan sofradaki zehir 'arsenik' ve deri sanayinde en büyük kanser nedeni tabaklama kimyasallarının kullanımı yasaklanacak. Tarımda böcek ilacı olarak sık kullanılan arsenik ve arsenik bileşenleri, sebze ve meyvelerle sofralara taşınıyor. İyi yıkanmayan gıdalarla alınan arsenik, özellikle çocuk sağlığını tehdit ediyor. Dikkat çeken bir husus da, işçi sağlığını tehdit eden maddelere getirilen yasaklamalar oldu. İşçi sağlığını tehdit eden ve üretimde sık kullanılan kurşun, nikel, cıva ve benzeri ağır metaller listede geniş yer tuttu. 2017'ye kadar tüm maddelerin tamamen üretimden çıkarılmasını hedefleyen bakanlık, iş dünyası ile toplantılar gerçekleştirdi.

Mehmet Ali BERBER