Çiftlikbank

Sade vatandaştan ünlülere kadar hemen herkesin gözü çiftlik kurup hayvancılık yapmakta Gerek devletin verdiği faizsiz krediler, gerekse firmaların alım garantisi yatırımı cazip kılıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Mayıs 2012 Güncelleme 22 Mayıs 2012, 00:00
Çiftlikbank

İÇİNDEKİLER

Devlet hayvancılık sektörü için kesenin ağzını açtı, bu alana yatırıma ilgi arttı. İş kurmak isteyenler için özellikle büyükbaş besiciliği büyük imkanlar sunuyor. Devletin verdiği kredilerin yanında başta süt firmaları olmak üzere birçok şirketin alım garantili üretim yaptırması da sektörü cazip hale getiriyor. Hayvancılık yapmak isteyenler için ürün bazında destek, sıfır ya da düşük faizli kredi, hibe gibi imkanlar bulunuyor. Para dergisinin haberine göre; bu yıl hayvancılık sektörüne 2.1 milyar lira destek sağlanacak. Büyükbaş hayvan sütüne litrede 6-10, küçükbaş ve manda sütüne 15 kuruş destek verilecek. Bu yıl ilk kez etçi damızlık sığır başına 350 TL destek ödenecek. Besilik hayvan başına 300 TL ödeme yapılacak. Koyun ve keçi başına ise 18 TL verilecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ürün desteklerinden ayrı hibe programları da uyguluyor.

KOLAY BAŞVURU
Damızlık etçi sığır, damızlık düve ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde sıfır faizli yatırım kredileri 7 yıl vadeye kadar kullandırılıyor. Düşük faizli kredide damızlık süt sığırı yetiştiriciliği için üst limit 20 milyon TL. Kredilerden yararlanmak için Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil olmak gerekiyor. Müracaatlar Ziraat Bankası ve Tarım Satış Kooperatifi üzerinden yapılabiliyor. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde 10 baş üzerinde, küçükbaşta ise koyun için en az 50, keçi için en az 25 baş kapasiteye sahip işletme kurmak isteyen veya kapasitesini artırmak isteyenlere yatırım ve işletme kredisi kullandırılıyor.

HAYVAN BAŞINA MALİYET 8-10 BİN TL
50-250 baş sığır barındıran çiftlikler aile işletmesi, 250- 600 arası modern işletme, 600 ve üzeri ise büyük işletme olarak tanımlanıyor. Piyasada canlı büyükbaş hayvan fiyatı ortalama 4 bin 500 TL. Hayvan başına maliyet kabaca 10 bin TL'yi buluyor. Bu maliyete arsa ve tesis kurulumu dahil. İşletme büyüdüğünde bu tutar 8 bin TL'ye kadar düşebiliyor. Ancak yemin önemli bir unsur olduğu unutulmamalı. Yem önemli bir maliyet oluşturuyor.

ANAHTAR TESLİM TESİS
Saray Çiftliği, Sütaş gibi kurumlar, hayvancılık yatırımı yapmak isteyenlere gönüllü olarak danışmanlık hizmeti sunuyor. Anahtar teslimi çiftlik kuran firmalar da var. Bu firmalardan Te-Ta Teknik Tarım, modern büyükbaş ve küçükbaş çiftliklerin kurulması konusunda danışmanlık hizmeti veriyor.

KEÇİ REVAÇTA
Son yıllarda keçi sütü ve ürünlerine olan ilgi bir hayli yüksek seyrediyor. Vatandaşlar fiyatı daha yüksek olan bu ürünlere talebi artırdı. Hal böyle olunca da peş peşe keçi çiftlikleri kuruluyor. Ersin Özince, Murat Yalçıntaş gibi iş dünyasının yakından tanıdığı isimlerin yanı sıra Mado gibi birçok şirket bu alanda yatırım yapıyor.

SANATÇILARIN GÖZDESİ OLDU
Ebru Gündeş, Necati Şaşmaz ve Neslihan Kozanoğlu'nun da bulunduğu kamuoyunun yakından tanıdığı pek çok ismin besi çiftliği yatırımı bulunuyor.