Bal'lı kazanç bitti

Sahte bal üretip vatandaşı kandıran dolandırıcıları durduracak yasal düzenleme geliyor. Bal ambalajında ürünün bütün hikayesi yer alacak; takibi yapılabilecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Mayıs 2012 Güncelleme 20 Mayıs 2012, 02:17
Bal’lı kazanç bitti

İÇİNDEKİLER

Sahte bala karşı hazırlanan düzenleme, hilecilerin ballı kazancına darbe indirecek. 'Arısız da bal üretirim' diyerek vatandaşla adeta dalga geçenler bundan böyle tarihe karışacak. AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, yeni tebliğ hazırlandığını belirterek, "Değişiklikten sonra sahtekarların rahat hareket etmesi mümkün olmayacak" dedi. Tebliğde balın içerisinde olması gereken ve bal olduğunu gösteren bazı kriterlerin yer alacağını söyleyen Kılıç, şunları kaydetti:

NE OLDUĞU BİLİNECEK
"Balda 'prolin' denen bir amino asit var. Bu prolin, balın arı tarafından yapıldığını gösteren en önemli göstergelerden biri. Eski tebliğde bunun değeri 180 miligramdı, şimdi 300'e çıkarılacak. Bana göre 400'ün üzerine çıkarılması gerekiyor. Bu prolin çok önemli bir değer. Çünkü dışarıdan başka bir şekilde ilave edeceğiniz bir ürün değil. Balın bal olduğunu ve arılar tarafından üretildiğini gösteren önemli bir amino asittir."

ÜRETİM İZLENECEK
Kılıç, Türkiye'de bütün ürünlerin menşeisinden başlamak üzere, hatta arının hangi köyden, bölgeden, çiçeklerden, bitki florasından bu balları elde ettiğine kadar izleneceğini belirtti. "Yani siz aldığınız bal, akasya ağacından mı yapılmış kekikten mi yapılmış, bunların hepsini bileceksiniz" diyen Kılıç, "Üretildiği yer, tarih, yöresi bunların hepsi balın üzerindeki ambalajda bulunacak" şeklinde konuştu.

TV'LERDE HALKI KANDIRDILAR
Son dönemde birçok televiyon kanalına çıkan sahte balcılar, buralarda reklam yaparak vatandaşın parasını topladı. Televizyonlarda yapılan bal reklamlarına müdahale eden Tarım Bakanlığı, bu reklamların durdurulmasını sağladı. Bakanlık daha sonra sahtecileri teşhir etti.

VATANDAŞ DAVA AÇSIN
AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, sahte bal üreten firmaların 'televizyonları kapattıklarını' ve sürekli reklam yaptıklarını belirterek, "Artık baldan vatandaşa gına geldi'' dedi. Bu reklamları görünce ciddi şekilde şüphelendiğini belirten Kılıç, şunları söyledi: "Bunlar öyle kolay elde edilecek ürünler değil. 1 kilo arı sütünü, 500 kovandaki arılar 1 ayda ancak yapabiliyor. Bunu tutup öyle domates, salatalık satar gibi, '250 gram benden olsun' mantığıyla vermek mümkün değil." Mısır şekeri ve nişasta bazlı şekerlerden yapılan balın kilosunun 1 liraya mal edildiğine dikkat çeken Yunus Kılıç, sahte bal sattığı belli olan firmalardan bal alanların dava açmalarını tavsiye etti.