Öğretmenin zor'u bitiyor

TAKVİM'in duyurduğu atama değişikliğinde yeni detaylar ortaya çıktı: Kalkınmada öncelikli bölgelerdeki öğretmenler tayinde avantajlı olacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Mayıs 2012 Güncelleme 17 Mayıs 2012, 09:48
Öğretmenin zor’u bitiyor

İÇİNDEKİLER

İlk kez TAKVİM'in duyurduğu Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki çalışma büyük yankı buldu. Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde yapılacak değişiklik ile öğretmenlerin bölgeler arası zorunlu çalışma yükümlülüğü ortadan kalkacak. Çalışmayla ilgili yeni detaylar da belli olmaya başladı. 6 Mayıs 2010'dan sonra atanan öğretmenler, yapılacak düzenleme ile bu yükümlülükten kurtulacak.

İSTEDİĞİ YERE GİDEBİLECEK
Henüz kesinleşmeyen çalışmaya göre; hangi kentte olursa olsun, bulunduğu yerlerde 3 yıl görev yapan öğretmenler istedikleri kente yer değiştirme talebinde bulunabilecek. Örneğin, Van'a atanan bir öğretmen, 3 yıl görev yapması durumunda tüm kentlere yer değiştirme isteğinde bulunabilecek. Kalkınmada öncelikli yerlerde görev yapan öğretmenlere ise öncelik tanınacak. Bu öğretmenlere ekstra hizmet puanı verilebilecek. Mevcut sistemin sürmesi halinde zorunlu çalışma yükümlülüğü gereği öğretmenlerin, eş durumu ve sağlık özrü hariç, Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği hizmet bölgelerinde çalışmaları gerekecek. Bu durumda öğretmenler bölge bölge gezmek zorunda kalacaklardı. Yeni sistem öğretmenlerin istedikleri bölgede çalışmalarına imkan sağlayacak.

MAAŞSIZ ÇALIŞMAYA TEPKİ
Milli Eğitim Bakanlığı'nın uyguladığı '3 yıl maaşsız çalışma' sistemi öğretmenlerin tepkisine yol açıyor. Sağlık özrü, eş durumu gibi mazarete bağlı yer değiştirme talebinde bulunan öğretmenlerin istedikleri yerlere atamaları öncelikle yapılacak. Ancak norm kadro nedeniyle veya puan yetersizliğine bağlı olarak ataması gerçekleştirilemeyenler, kendileri istemeleri halinde atamaları yapılıncaya kadar en fazla 3 yıla kadar aylıksız izne ayrılabilcek.

'AİLE Mİ, ÜCRET Mİ?'
Yetkililer burada mazereti olmasına rağmen kadro ve puan yüzünden ataması yapılamayanların aile birliklerinin korunması için böyle bir sistem getirildiğini belirtiyor. Sistemi yanlış bulan öğretmenler ise, "Kimse ücretsiz çalışmaya zorlanmasın. Eş durumundan atama isteyen öğretmenlerin norm kadro ve puanlarına bakılmaksınız atamaları yapılsın" diyor. Öğretmenler, ailelerinden uzakta kaldıklarını ve puanı tamamlamalarının ise çok zor olduğunu belirterek, "Bizi ailelerimize kavuştaracak, aileleri parçalamayacak bir sistem bekliyoruz. Şimdi, 'aile mi, maaş mı?' tercihi yaptıracaklar" ifadesini kullanıyor.

ZAM PAZARLIĞI SÜRÜYOR
Memur ve hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin 5'inci oturumu dün yapıldı. Oturumda müzakerelerin hafta sonuna kadar sürmesi kararı çıktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, görüşmelerde kamu tarafının afaki bir teklif vermediğini ifade etti.