İLKSAN operasyonu

1 hafta önce TAKVİM yazdı, karar dün verildi: İLKSAN üyeliği zorunlu olmaktan çıkıyor. TAKVİM ikinci bombayı da açıklıyor: İLKSAN'ın yapısı değişecek, kapatılması gündemde...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Mayıs 2012 Güncelleme 16 Mayıs 2012, 01:52
İLKSAN operasyonu

İÇİNDEKİLER

İlköğretimde görev yapan 280 bin öğretmenin maaşlarından kesilen yaklaşık 30 lira ile ayakta duran İLKSAN'ın (İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Sandığı) yapısı değişiyor. 300 bine yakın öğretmenin ödediği toplam aidatların yıllık miktarı ise 90 milyon lirayı buluyor. Zaman zaman değişik tartışmalarla gündeme gelen İLKSAN Toplu sözleşme görüşmelerinde de ana konulardan birisi haline geldi. TAKVİM geçtiğimiz hafta, toplu sözleşme masasında İLKSAN üyeliğinin zorunlu olmaktan çıkartılacağının konuşulduğunu duyurmuştu. Görüşmelerde öğretmenlere de müjde çıktı. Bundan sonra öğretmenler istemedikleri takdirde İLKSAN üyesi olmayacaklar ve zorunlu olarak maaşlarından para kesilmesini önleyebilecekler. Bu da öğretmen maaşlarında yaklaşık yüzde 2.1'lik bir artışa denk geliyor ve toplamda 360 lirayı buluyor. Öte yandan, ayrılmak isteyen eski üyeler için de ayrılma imkan doğacak. Bu durumda bugüne kadar birikmiş kesintilerin tek seferde ödenmesi istendi.

KANUN TASLAĞI HAZIRLANIYOR
Öte yandan TAKVİM'in ulaştığı güvenilir kaynaklar, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde İLKSAN'ın yapısının tamamen değiştirilmesine yol açacak bir kanun taslağı hazırlandığını belirtti. Edinilen bilgilere göre değişiklik için düğmeye basıldı. Kaynaklar bu taslak ile İLKSAN'ın kapatılmasının da gündeme gelebileceğini belirtiyorlar.

450 MİLYON LİRASI VAR
İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Sandığı (İLKSAN) 1943 yılında kuruldu. Sandığın temel gelir kaynağını üyelerden her ay kesilen aidatlar oluşturuyor. Sandığın, hali hazırda 341 milyon liralık arsası, 21 milyon liralık tesisi, toplamda da 470.7 milyon liralık mal varlığı var. İLKSAN üyesi bir öğretmen emekli olduğunda ise, yatırdığı parayı geri alıyor.