1.6 trilyon dolar

Başbakan Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe'de IBM, Coca Cola ve Vodafone gibi 17 dev şirketi ağırladı. Toplam değeri 1 trilyon 598 milyar dolar olan şirketlerin CEO'su, Türkiye'yi övdü

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Mayıs 2012 Güncelleme 12 Mayıs 2012, 02:05
1.6 trilyon dolar

İÇİNDEKİLER

Ekonomi Bakanlığı'nın düzenlediği Yatırım Danışma Konseyi'nin 7. toplantısı dün Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde yapıldı. Başbakan Erdoğan'ın başkanlık ettiği toplantıda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF Başkanı Christine Lagarde, Dünya Bankası Kıdemli Başkan Yardımcısı Sri Mulyani Indrawati'nin yanı sıra dünyanın en önemli 50 şirketi arasında bulunan 17 şirketin CEO'ları da hazır bulundu. IBM, Coca Cola, Vodafone ve General Electric, UPS gibi şirketlerin yöneticileri, Türkiye'nin son dönemdeki atılımına dikkat çekerken ve güçlü ekonomisi nedeniyle cazibe merkezi olduğunu söyledi. Toplam piyasa değeri 1 trilyon 598 milyar dolar olan 17 şirketin yeni yatırımlar planladığı öğrenildi. Toplantıda konuşma yapan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin notunu durağana çeviren derecelendirme kurumu Standard and Poor's'u eleştirdi.

BİZİMKİ FARKLI OLUR
Erdoğan, "Bu derecelendirme kuruluşları ya Türkiye'ye hiç uğramıyorlar, sağda solda duyduklarıyla böyle bir değerlendirme yapıyorlar ve bu tür değerlendirmelerle bu adımlar atılırsa bizim tabii ki bu derecelendirme kuruluşlarıyla olan bizim derecelendirmemiz de çok farklı olur" dedi. Türkiye'nin 2023 hedefleri'nin sadece AK Parti'nin ve hükümetin hedefleri olmaktan çıkarak milli hedefler haline geldiğini dile getiren Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı: Biz, hakkımızda yapılan haksız ve mesnetsiz değerlendirmelere kulak asmadan, karalama kampanyalarına aldırmadan yolumuzda ilerleyeceğiz.

CARİ AÇIK AZALACAK
2023 yılında da 2 trilyon dolar milli geliriyle dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olan bir Türkiye'yi inşa edeceğiz. Yeni teşvik sistemimiz ile, stratejik sektörlerde yatırımların artmasını; ithalata bağımlı olduğumuz ürünlerin üretiminin Türkiye'de yapılmasının desteklenmesini, cari açığın gerilemesine katkı sağlanmasını amaçlıyoruz."

Para basan şirketler!
Coca Cola: 100 milyar dolar
Vodafone: 193 milyar dolar
IBM: 194 milyar dolar
Bayer: 90 milyar dolar
Huawei: 176 milyar dolar
General Electric: 500 milyar dolar
UPS: 55 milyar dolar
Aditya Birla: 17 milyar dolar
BBVA: 50 milyar dolar
CİTİGROUP: 110 milyar dolar
İnditex: 21 milyar dolar
Itochu: 25 milyar dolar
Mango: 13 milyar dolar
Ogilvy Public Relations: 17 milyar dolar
Timken Company: 7 milyar dolar
Western Union Company: 21 milyar dolar
Verbund: 9 milyar dolar

* Erdoğan, Coca Cola, Vodafone gibi çeşitli uluslararası kuruluşların bölgesel yönetim merkezlerini İstanbul'a taşıdığını belirterek, "Önümüzdeki dönemde de Türkiye'nin bölgesel yatırım
merkezi olarak potansiyelini güçlendirmek ve İstanbul'u uluslararası bir finans merkezi yapmanın yanı sıra bölgesel yönetim merkezi haline getirme çalışmalarını da hızlandıracağız" dedi.