Ambalaj da kaçak!

Uyanıkların gözü vatandaşın cebinde. Sık kullanılan 2 bin 996 ürün denetlendi; 633'ünün ambalajındaki bilgiler yanlış çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Mart 2012 Güncelleme 26 Mart 2012, 00:00
Ambalaj da kaçak!

İÇİNDEKİLER

Kayıt dışı ile mücadele etmek için kolları sıvayan hükümet, her gün vatandaşların sıklıkla tükettiği yoğurttan küp şekere; sıvı yağdan un, fındık ezmesi, bakliyatlara kadar birçok gıdayı mercek altına aldı.

Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca, gıda ve gıda dışı 2 bin 996 üründe yapılan denetimde, 633 numunede ambalajda olan bilgilerle içeriğin çeliştiği tespit edildi. 180 ürünün ambalajında yazanla, ürünün ağırlığının tutmadığı ortaya çıktı. Aykırılığın yüzde 72'sinde insan sağlığı, can ve mal güvenliği açısıdan risk oluşturmaması nedeniyle firmalara süre verildi. Numunelerin yüzde 28'inde, nominal dolum miktarında tespit edilen eksiklik nedeniyle para cezası uygulandı. 67 şirkete 267 bin TL ceza kesildi.

AB STANDARTLARINDA...
Türkiye'nin AB standartlarında ambalaj denetimi yaptığını ifade eden kaynaklar, denetim içeriğini, "Hazır ambalajların ilgili yönetmeliklerinin gerektirdiklerine uymasını sağlayan miktar kontrolü ile etiket gerekliliklerinin sağlanıp sağlanmadığına yönelik" cümleleri ile anlattı.

Mehmet NAYIR