Maliye kapıda

Ev sahipleri için Maliye kira gelirlerini içeren otomatik beyannameler hazırladı. Gelirini beyan etmeyen ev sahiplerini Bakan Şimşek uyardı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Şubat 2012 Güncelleme 08 Şubat 2012, 09:22
Maliye kapıda

İÇİNDEKİLER

Mart ayının yaklaşmasıyla birlikte kirada evi olanlar için önemli bir dönem de geliyor. Kira gelirleriyle ilgili beyanname vermek zorunda olan ev sahipleri için Maliye de hazırlıklara başladı. 2011'de kira gelirlerini eksik beyan eden ya da hiç beyan etmeyenlerin peşine düşen Maliye 750 bin mükellefe birer mektupla ulaşacak. Önceki akşam sohbet imkanı bulduğumuz Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirleriyle ilgili ev sahiplerinin işini kolaylaştıracak bir uygulamanın da detaylarını verdi. Kira vergisiyle ilgili kayıp kaçağın önüne geçmekve vatandaşın işlemlerini hızlandırmak için çalışmalara başladıklarını söyleyen Şimşek, "Biz vatandaşımızın beyannamesini hazırlayıp göndereceğiz. Onlar bunu ya kabul edip imzalayacak. Ya da kendileri gelip beyanda bulunacak" dedi. Bakan Şimşek, vatandaşın beyannamelerinin otomatik doldurulacağını, bunları hazırlarken tapu, vergi ambarı, banka, sigorta bilgileri gibi verileri kullandıklarını anlattı. Şimşek, beyannamelerin son bilgiler olmayacağını belirterek, "Vatandaşın beyanı esastır" cümlesinin altını çizdi. Şimşek, beyannamelerde yanlışlık olduğunda bunun internetten de düzeltilebileceğini söyledi. Maliye Bakanı Şimşek, bu otomatik beyannameleri dikkate almayan ya da eksik bildirimde bulunan ev sahipleri için ise ağır cezaların olduğunu kaydetti. Şimşek, böyle bir durumda geriye dönük 5 yıllık inceleme yapıldığını ve yüksek faizle verginin tahsil edildiğini anlattı. Şimşek, bu duruma düşmemek için vergi dairelerine gitme çağrısı yaptı.

SINIR 2 BİN 800 LİRA
2011'de elde edilen kira gelirleri için istisna tutarı yıllık 2 bin 800 lira. Bu miktarın altında kira geliri elde edenler vergi ödemiyor. Bu miktarın aşılması halinde ise 2 bin 800 liradan çıkarılarak, aradaki kısmın vergisi ödeniyor. Örneğin aylık 500 TL geliri olan bir mükellefin yıllık kazancı 6 bin lira ise istisna tutarı düşüldükten sonra 3 bin 200 lirası için Gelir Vergisi ödeyecek. Yüzde 15'ten başlayan oran gelir dilimi arttıkça yükseliyor.

BU GİDERLERİ VERGİDE DÜŞEBİLİRSİNİZ
* Ev sahipleri kira gelirlerini beyan ederken, bazı indirimlerden de faydalanıyor. Gelir İdaresi'nin hazırladığı rehberde de bulunan Gelir Vergisi Kanunu'nun 74. Maddesi'nde belirlenen indirimleri inceleyerek, sizde yaptığınız giderleri vergiden düşebilirsiniz.
* Kiraya verenin ödediği aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri.
* Konutun idaresi için yapılan giderler.
* Kiraya verilen malla ilgili sigorta giderleri.
* Konutla ilgili vergi, resim harç gibi ödemeler.
* Evle ilgili kredilerin ve borçların faiz giderleri.
* Ev için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri.
* Sahibi oldukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konuttaki kira bedelleri.

BEDELSiZ KiRA iÇiN
* Kişi arkadaşına evini bedelsiz kiralamışsa emsal kira bedelinin yüzde 5'i kadar kira geliri elde etmiş sayılıyor.
* Boş evin korunması için başkalarının ikametine bırakılması ve birinci dereceden akrabalara evin bırakılması ya da akrabaların aynı evde oturması durumunda da vergi alınmıyor.