Akıllı tahta yaramazı yakalar

Şubat'ta sınıfları akıllı tahta ve tabletler dolduracak. Öğretmen, dersi dinlemeyen öğrenciyi akıllı tahtadan görecek; internetini kesip tabletini kilitleyebilecek...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Ocak 2012 Güncelleme 14 Ocak 2012, 01:32
Akıllı tahta yaramazı yakalar

İÇİNDEKİLER

Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi kapsamındaki etkileşimli dijital tahta ihalesinin ilk fazını kazanan Vestel, akıllı tahtaları Şubat ayından itibaren sınıflara yerleştirecek. İhalenin ilk fazında 339 milyon 525 bin liralık teklif veren Vestel, 85 bin adet akıllı tahtanın üretimini üstlendi. Vestel İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, 85 bin akıllı tahtadan 200'ünün Şubat ayında sınıflara yerleştirileceğini, geri kalanların da 8 ay içinde teslim edileceğini kaydetti. Yüngül, dokunmatik LED ekranın içine yerleştirilen PC ana kartı sayesinde ürünün interaktif tahtaya dönüştürülerek parmakla da tahtaya yazı yazılabileceğini söyledi. Öğretmenin dersi dinlemeyen ve tabletinde ders dışı internete giren öğrenciyi akıllı tahta yardımıyla tespit edebileceğini anlatan Yüngül, "Öğretmen dersi tahtada anlatırken bu görüntü öğrencilerin tabletlerine yansıyacak. Öğretmen istediği öğrencinin tablette o an ne yaptığını görüp tahta ekranına taşıyabilecek. Öğrencinin ders dışı bir işle uğraştığını fark ettiğinde de isterse tabletini dondurup internet bağlantısını kesebilecek" dedi. Yüngül, modül için 50 milyon doların üzerinde, sadece akıllı tahta için 20 milyon doların üzerinde yatırım yapıldığını bildirdi. Ömer Yüngül, tablet ve akıllı tahta kullanacaklar için çağrı merkezi kurduklarını, bütün sorularla ilgilenileceğini kaydetti.

KÖTÜ KULLANIMA KİLİT ÖNLEMİ
"Tablet bilgisayarların güvenliği ve başkasına satılması gibi kötü kullanımlara karşı tedbir aldınız mı?" şeklindeki sorumuzu cevaplandıran Ömer Yüngül, şunları söyledi: "Ürünlere geçmişteki Piri Reis projesi kapsamında geliştirdiğimiz yazılımı yükleyeceğiz. Böylece öğretmenler tabletlerinden ve akıllı tahtadan tüm tabletleri kontrol edebilecek. Ayrıca ürünün öğrencide olmadığı tespit edildiğinde de cihaz, ayrı bir server yardımıyla uzaktan kilitlenecek (anti-theft yazılımı) ve kullanılması mümkün olmayacak."