Avrupa stop

Krizdeki ülkeler Avrupa'nın sonunu getiriyor. AB Komisyonu 2012'de eksi durgunluk uyarısı yaptı. Euro bölgesini küçültme tartışması başladı. Zordaki Avrupalı da alışverişi bıraktı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Kasım 2011 Güncelleme 11 Kasım 2011, 01:44
Avrupa stop

İÇİNDEKİLER

İrlanda ile başlayan, Portekiz, İspanya, Slovakya, Yunanistan ve İtalya ile devam eden kriz batağındaki ülkeler listesi kabarıyor; Avrupa ekonomisinde tehlike çanları çalıyor. Art arda iflas açıklayan ülkelerin liderleri teker teker koltuğa veda ederken, krizdeki ülkelerde yaşayanlar geleceğe dair karamsarlığını koruyor. Hükümetlerin kemer sıkma politikası sonucu gelirleri düşen bu ülkelerin kriz mağduru vatandaşları artık harcamalarını dikkatli yapıyor. Lüks mağazalar yerine ihtiyaçlar ikinci el ürünlerin satıldığı pazarlardan yapılırken; çok sayıda kişi sokaklarda mendil açıp dileniyor. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu da Avrupa için kötü tahminlerde bulundu.
AB Komisyonu yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi'nin gelecek yıl büyüme tahminini yüzde 1.8'den yüzde 0.5'e çekti. AB'nin Ekonomi ve Parasal İşlerden Sorumlu üyesi Oli Rehn, "Avrupa'da büyüme durdu, resesyonun (daralma) yeni bir aşamasıyla karşılaşırız" dedi. Raporda ayrıca işsizliğin büyüyeceği uyarısı da yapıldı.

EKONOMİ ÇÖKECEK
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da, Avrupa'da yaşanan borç krizinin aşılması için üye ülkeler ve kuruluşlar arasında işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Avrupa'nın kendisini dönüştürmesi lazım, yoksa Avrupa Birliği çökecek'' dedi. Öte yandan Almanya ve Fransa'da euro bölgesinin küçülmesi tartışması başladı.

LAGARDE'DAN İTALYA UYARISI
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, İtalya'da borç krizini aşma çabalarında siyasi netliğe ihtiyaç olduğunu söyledi. Pekin'de düzenlediği basın toplantısında, "İtalya'da siyasi durumun net olmaması piyasalarda belirsizliği ateşliyor" diyen Lagarde, "Hiç kimse lider olarak kimin ortaya çıkacağını tam olarak bilmiyor. Bu karışıklık özellikle dalgalanmaya olanak yaratıyor. Bu yüzden bana göre siyasi netlik daha fazla istikrara olanak sağlıyor'' diye konuştu.