Emlakta Arap akını

Güvenli liman arayan Arap sermayesi Türkiye'ye akın ediyor. Araplar yatırımın yanı sıra oturmak için de ev alıyor. Körfez'den devlet fonlarının da Türkiye'ye ilgisi büyük...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ağustos 2011 Güncelleme 01 Ağustos 2011, 00:00
Emlakta Arap akını

İÇİNDEKİLER

Turizmde yaşanan Arap akını, emlakta da kendini gösterdi. Turist olarak ülkemize gelip hayran kalan Araplar, Türkiye'den ev almak için kolları sıvadı. Bireysel yatırımların yanı sıra Türkiye'de şirket kuran ve inşaat şirketleri ile ortak projeler üretmek isteyen Araplar'ın sayısı da arttı. Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı ve KONUTDER'in Başkanı Ömer Faruk Çelik, "Körfez ülkelerinden ilgi bu yıl had safhada. Bu ülkelerdeki yatırımcılar Avrupa'daki krizin ardından yatırımlarını Türkiye'ye yönlendirmek istiyor" dedi. Bu talebin bir kısmının Türkiye'de şirket kurularak realize edildiğini ancak mütekabiliyet (karşılıklılık) yasası gereği talebin ciddi kısmını geri çevirmek zorunda kaldıklarını kaydeden Çelik, "Bu ilgi yıllardır var. Ancak özellikle bu yıl Türk dizileri ve Türkiye'ye çok seyahat etmelerinin de etkisiyle daha da arttı diye düşünüyoruz. Sinpaş'a 'Beraber proje geliştirebilir miyiz?' diye geliyorlar. Güvenli liman arıyorlar" diye konuştu.

'YASA DEĞİŞSE İLGİ DAHA DA ARTAR'
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği Başkanı Işık Gökkaya da, Türkiye'nin ekonomik istikrar ile bölgede önemli bir yatırım merkezi durumuna geldiğini ifade ederek, "Ciddi bir talep var. Mütekabiliyet yasasını değiştirirsek bu ilgi daha da artacak. 2010'da yabancılara 2.5 milyar dolarlık gayrimenkul satışı gerçekleştirildi. Arap ülkeleriyle mütekabiliyetin kalkmasıyla bu rakamın 10 milyar doları bulacağını tahmin ediyoruz" dedi. Jong Lang LaSalle Türkiye Temsilcisi Avi Alkaş ise krizden kaçan fonların Türkiye'ye ilgisinin arttığını belirterek, şunları kaydetti: "Önümüzdeki dönemde sadece Arap şirketlerin değil devlet fonlarının da daha çok alım yaptığını göreceğiz. Özellikle de Katar, Abu Dabi ve Kuveytli devlet fonlarından ciddi bir talep var. Henüz bir işlem gerçekleşmedi. Ancak Arap fonlarında bir hareketlilik olduğu gerçek."

TOPLU SATIŞ İSTEYENLER VAR
Ortadoğulu yatırımcılar bireysel yatırımların yanı sıra Türkiye'de inşaatı başlayan ya da tamamlanmak üzere olan projelerde toplu satışlara da ilgi gösteriyor. KG Mimarlık'ın ortaklarından Gürhan Bakırküre, İstanbul'da gerçekleştirdikleri projede biri Körfez, diğeri de Avrupa'dan iki grupla toplu satış için görüşme halinde olduklarını kaydetti. Ukra İnşaat'ın CEO'su Kürşat Tuncel de geçen hafta yaptığı açıklamada Ukra City'den 50'nin üzerinde Arap'ın ev aldığını söylemişti. Tuncel, ev alan Araplar'ın yatırımdan çok oturum için aldıklarını kaydetti.


Dilek TAŞ