Depoyu hileyle doldurdular

Dünyanın en pahalı benzinini satan akaryakıt şirketlerinin hileleri, 'Şeytanın aklına gelmez' dedirtiyor. Bu oyunlarla vergi kaçırıp, haksız para kazandılar

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Ocak 2011 Güncelleme 17 Ocak 2011, 16:31
Depoyu hileyle doldurdular

İÇİNDEKİLER

Benzin fiyatlarının 4 liraya yükselmesi ile gündemden düşmeyen akaryakıt sektöründe şirketler, hem cezalardan kaçış hem de tatlı kâr için yeni formüller geliştiriyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) tespit ettiği ilginç hileler şöyle:

İSTASYON SAHİBİ ERZURUM'DAN YAŞLI KADIN
Şirketler istasyon lisanslarını ilgisiz 3'üncü kişiler adına alıyor. Bu şekilde EPDK'nın verdiği cezalardan kurtuluyor. Kurumun son olarak yüklü miktarda ceza kestiği Ankara'daki LPG istasyonun sahibi Erzurum'da yaşayan 80 yaşında bir kadın çıktı.

'PES' DEDİRTEN OYUN
Diyarbakır'da, lisanssız olarak işlettiği otogaz istasyonu 4 yıl önce mühürlenen bir bayii, pompaları ve mühür levhalarını flamalar ile kapattı. İstasyonuna iki adet yeni pompa ekleyen bayii, bu şekilde faaliyetini sürdürmeye devam etti.

TÜPTE 2 LİTRE OYUNU
Evde kullanılan 12 litrelik mutfak tüplerinin her zaman 10 litresi kullanılıyor. Tüpün basınç dengesi açısından yastık gazı olarak adlandırılan 2 litre tüpün içinde kalıyor. Bu nedenle tüp tekrar doldurulduğunda 10 litre ekleniyor. Bu şekilde istasyon, eklenen her litre başına ÖTV avantajı ile en az 30 kuruş tatlı kâr elde ediyor.

BENZİN YERİNE SU BASIYORLAR
Dağıtım şirketleri, ithal ettikleri akaryakıttan gümrükte numune alıyor.
Numuneler üzerinde yapılan analizle akaryakıtın, teknik standartlara aykırı olduğu belirleniyor. Bu tespit sonucu dağıtım şirketinin, söz konusu akaryakıtı ithal edilen ülkeye geri göndermesi gerekiyor. Ancak bazı dağıtım şirketleri, iade edilmesi gereken akaryakıtı, gemiden ya da depodan yurda sokup, gemiye su dolduruyor.

LPG'YE PARFÜM KARIŞTI
Maliye Bakanlığı, Şubat 2010'da sprey halinde satılan kozmetik ürünleri teşvik amacıyla bu ürünlerde kullanılan Aerosol adlı LPG'nin ÖTV'sini sıfırladı. Bu tarihten itibaren yıllık 36 bin ton olan Aerosol ithalatı katlanarak artmaya başladı. EPDK yetkilileri, bazı şirketlerde Aerosol olarak ithal edilen sıfır vergili LPG'nin pompada kullanıldığını tespit etti.