Hükümet vatandaşla bayramlaştı

5 milyon kişinin beklediği tarihin en büyük borç affı yürürlüğe girdi. Vergiden trafik cezasına kadar vatandaşın devlete olan 120 milyar lirayı bulan tüm borçlarının faizleri siliniyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Kasım 2010 Güncelleme 16 Kasım 2010, 00:36
Hükümet vatandaşla bayramlaştı

İÇİNDEKİLER

Hükümet, Cumhuriyet tarihindeki en kapsamlı borç yapılandırmasını devreye soktu. Vergiden SSK primine, su borcundan öğrenim kredisine kadar 300'e yakın kalemde tüm borçların faizleri silinecek, uzun vadelerle ödeme kolaylığı getirilecek.

5 MİLYON BORÇLU
Geçmişe dönük tüm borçları yapılandıracak olan devlet, böylece yeni bir beyaz sayfa açmış olacak. Sadece vergi ve sigorta prim borçları 108 milyar liraya ulaşıyor. Buna diğer borçlar da eklendiğinde rakam 120 milyar lirayı buluyor. Bu yapılandırmadan 5 milyon vatandaşın yararlanması bekleniyor. Tarihi affa ilişkin açıklamayı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yaptı. Babacan, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin tasarıya göre, vergi alacaklarında 31 Temmuz 2010'dan, SGK primlerinde Haziran 2010'dan önceki dönemin kapsamda olacağını bildirdi. Elektrik ve su alacaklarında da 31 Temmuz 2010'dan önce ödenmesi gerekenlerin dikkate alınacağını kaydeden Ali Babacan, kapsamı geniş tuttuklarını, tasarıyla uzun sürede taksitli ödeme imkanı sağlayacaklarını söyledi.

DENETİM ARTACAK
Babacan, tasarı ile birçok şirketin geçmiş dönemle barışacağını söyledi. Denetim elemanlarının artık şirketlerin bugünü ile ilgilenmeye başlayacağını anlatan Babacan, şöyle konuştu: "Denetim sıklaşacak. Çünkü artık denetim elemanlarımızın eli rahat olacak. Ayrıca bin 500 yeni vergi denetmeni alıyoruz. Kayıtdışı çalışanlar açısından bu iş gittikçe zorlaşacak."

NE DEDiLER
'Esnafın en güzel bayramı'
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Başbakan Yardımcımız'ın açıklamaları esnafımızı çok mutlu etti. Esnafımız çifte bayram yaşayacak'' diye konuştu.

AGSD: Tarih yazıldı
Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, yapılandırmanın yüzyılda bir görülecek olay olduğunu bildirerek, ''Bu barış; tadı güzel, çeşnisi yerinde bir aşure barışıdır. Tarih yazılmıştır'' dedi.

ATO: Bu bir devrim
ATO Başkanı Sinan Aygün, şimdiye kadar devletin yumruğunu gören vatandaşın şimdi devletin kadife eliyle tanıştığını söyledi. Aygün, "Bu kadife devrim, Türkiye ekonomisini yeniden üreten ve istihdam sağlayan rotaya sokacak" diye konuştu.

'Destek vereceğiz'
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "İş dünyasını rahatlatacak. Bu girişim reel sektöre ivme ve motivasyon kazandıracak. Yaklaşık 120 milyar lirayı bulacak borcun yapılandırılmasına destek vereceğiz" dedi.

'İstihdamı artıracak'
TUSKON Başkanı Rızanur Meral, "Çok doğru bir karar. Borcu yüzünden umudunu yitirmiş, kayıtdışına yönelmiş esnaf kesimi rahat nefes alacak. Ekonomi kayıptan kurtulacak, istihdam artacak, büyüme sağlanacak" diye konuştu.

'Borçlu nefes alacak'
KOSGEP Başkanı Mustafa Kaplan, "Bu düzenleme KOBİ'ler için çok önemli. İhtilafta olduğumuz birçok firma ile sorunumuzu çözeceğiz. KOBİ'ler de rahat nefes alacak."

Doğan ve TÜPRAŞ da af kapsamında
Borçların yeniden yapılandırılması kapsamına vergi cezaları kesilen Doğan Grubu'na bağlı şirketler ve TÜPRAŞ da girecek. Örneğin Doğan Grubu, mahkemeye taşıdığı bazı vergi borçları ve cezalar için kaybettiği davalarla ilintili dosyalarda yapılandırmayı isteyebilecek. Bu durumda vergi aslının yarısında indirime gidilecek. Gecikme faizi ve zamlar yeniden hesaplanacak.