Sigaraya yeni vergi

SGK, sigara ve içkiden sağlık vergisi alınması için düğmeye bastı. Vergi oranı yüzde 1 ila 2 arasında olacak. Gelir, sağlık harcamalarında kullanılacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ağustos 2010 Güncelleme 19 Ağustos 2010, 14:06
Sigaraya yeni vergi

İÇİNDEKİLER

Hükümet , sigara ve alkollü içkiden 'sağlık vergisi' alınması için harekete geçti. Her bir paket sigara ve alkol şişesinden elde edilen gelirin yüzde 1-2'si oranında Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) pay alması öngörülüyor.

Bu gelir, Türkiye'nin yılda 4-5 milyar gidere yol açan kanser, kalp-damar gibi sigara ve alkole bağlı hastalıkların tedavisi için kullanılacak. Ayrıca, sigarayla mücadele için de bir fon işlevi görecek.
SGK Başkanı Emin Zararsız, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile birlikte yürütülen çalışmayı bu yılın sonunda tamamlamayı hedeflediklerini söyledi. "Bu sistemi Avrupa ülkeleri de uyguluyor.
Sigara ve alkol fiyatlarında ayarlama söz konusu olacak" diyen Zararsız, şöyle devam etti: "Avrupa'daki örnekleri inceliyoruz.

Fiyat ayarlamasının nasıl yapılacağı önemli. Örneğin; Maliye Bakanlığı aldığı vergilerden mi fedakarlık yapacak? Ayrıntıları değerlendiriyoruz. Türkiye'de 20 milyon kişi sigara kullanıyor.
120 bin kişi sigaraya bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor."

DİNÇER: KAPSAM DIŞINA ÇIKARIRIZ
Kapalı yerlerde sigara yasağı konusunda Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar merakla bekleniyor. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, yasağın iptal edilmesi halinde sigaraya bağlı hastalıkların tedavisinin sosyal güvenlik kapsamı dışına çıkartılması yönünde çalışma yapabileceklerini söylemişti.