Blackberry endişesi Meclis'e de sıçradı

Güvenlik gerekçesiyle bazı Ortadoğu ülkelerinde BlackBerry kullanımı yasaklandı; TBMM'yi de telaş sardı! BlackBerry kullanan vekiller endişelenirken, BTK konuyla ilgili araştırmalara başladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ağustos 2010 Güncelleme 07 Ağustos 2010, 00:00
Blackberry endişesi Meclis’e de sıçradı

İÇİNDEKİLER

Avrupa Komisyonu'nda ve bazı Ortadoğu ülkelerinde güvenlik gerekçesiyle BlackBerry telefonlarının kullanımının yasaklanması Meclis'i harekete geçirdi. TBMM birkaç yıl önce GSM şirketleri ile yaptığı anlaşma kapsamında milletvekillerine BlackBerry telefon dağıttı. Meclis bu ay BlackBerry'ler ile ilgili yeni bir kampanya başlattı. Vekillerin büyük çoğunluğunun bundan da yararlandığı bildirildi. TBMM'nin güvenlikten sorumlu İdare Amiri AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, vekillerin duruma gösterdiği tepki ve gelişmeler üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ile görüşüp BlackBerry'lerin ne kadar güvenliği olduğu konusunda rapor isteyeceğini belirtti. Öz, konunun teknik boyutunu inceleyeceklerini, sonuca göre bir kararın gündeme gelebileceğini ifade etti. Öte yandan BTK Başkanı Tayfun Acarer de, güvenlik sorunu nedeniyle BlackBerry ile ilgili inceleme başlatıldığını açıkladı. Acarer, "Ben inanıyorum ki, 1-2 hafta içinde incelemeler sonuçlanır. Kısa bir süre sonra da bunu kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

Sorun neden kaynaklanıyor?
Blackberry cihazlar üzerinden gönderilen e-posta'lar alıcı yerine, hükümetler tarafından da izlenemeden, öncelikle RIM'in Kanada ve İngiltere'deki mesaj merkezlerine gidiyor. Burada küçülterek, hızla tüm epostaları karşı tarafa iletiyor. Bazı devletler mesaj trafiğinin bu merkezlerde izleniyor olmasından endişe ediyor.

Kimler yasak getiriyor?
Suudi Arabistan'da BlackBerry'lerin SMS hizmeti kesildi.
Birleşik Arap Emirlikleri, messenger, e-mail ve internet dolaşım hizmetini Ekim'de yasaklayacak.
Hindistan'ın mesaj servisini yasaklama ihtimali var.
Almanya devlet memurları tarafından kullanımını yasakladı.
Türkiye inceleme başlattı.
Kuveyt ve Lübnan endişesini dile getirdi.