Dolarda düşüş sürer

Ekonomisi büyüyen Türkiye'ye dolar yağıyor. Döviz girişi ile dolar TL karşısında geriledi. Bazı uzmanlar, 'Düşüş sürer' derken, bazıları 'Alım' tavsiyesinde bulundu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Temmuz 2010 Güncelleme 17 Temmuz 2010, 04:17
Dolarda düşüş sürer

İÇİNDEKİLER

Küresel krizde bankaları sağlam kalan, piyasalarına devlet müdahalesi yapmayan Türkiye dünyada işler düzelmeye başlayınca ekonomik performansının karşılığını yabancı sermaye girişi olarak almaya başladı. Ocak-Mayıs döneminde yabancı yatırımcı Türkiye'ye hisse senedi ve bono yatırımı için 7.5 milyar dolar getirdi. Aynı dönemde doğrudan yatırımdan 1.7 milyar dolar, kaynağı belirsiz işlemlerden ise 700 milyon dolar geldi. Son veriler hisse senetlerine ve Hazine bonolarına gelen yabancı yatırımın Temmuz sonunda 10 milyar dolara yaklaştığını gösteriyor. Bunun yanında turizm sezonunun açılmasıyla birlikte turistlerden ve gurbetçilerden gelen kaynakla döviz miktarı arttı. Türkiye'ye giren doların artması kura da yansıdı. Dün dolar TL karşısında sürekli geriledi. 1.52 TL'ye kadar inen dolar kapanış saatlerinde hafif yükselişle 1.5360 TL'ye ulaştı. Dolar geçtiğimiz gün ise 1.5370 TL'den kapanmıştı. Uzmanlar dolardaki düşüşün süreceğini belirtirken risk almak istemeyen yatırımcının TL'yi tercih etmesini öneriyor.

Kolay toparlanmaz
Figen Özavcı (Delta Genel Müdür Yardımcısı):
"Dolar düşmeye devam edecek. ABD ekonomisinin krizden sonra oluşan açığı kapatabilmek için yeterince kaynak oluşturamaması dalgalanmayı artırdı."

Euronun yükselişi etkili
Halil Reçber (Anadolu Bank Teknik Stratejisti):
"Euro/dolar paritesi 1.30'u geçtikten sonra dolardaki düşüş daha artar. Fakat eurodaki artış 2'nin üzerine çıktıktan sonra durgunluk olur. Bu sürede dolardan alış yapılabilir."

En mantıklısı TL
Cemil Ertem (İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi):
"Dolardaki düşüş durabilir ya da tam tersi sürebilir, ancak euroda da düşüş beklenebilir. Yatırımcı euro ve dolardan çok dünya paralarına özellikle TL'ye yönelmeli."