Batan geminin adaları

Ağır krizle sarsılan Yunanistan'ın adaları gündemden düşmüyor. Guardian gazetesi, hükümetin Mikonos başta olmak üzere adaları satacağını yazdı; Yunanistan karıştı. Halk, 'adalarımızı sattırmayız' diye isyan etti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Haziran 2010 Güncelleme 26 Haziran 2010, 00:00
Batan geminin adaları

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin Lozan Anlaşması ile 'silahsızlandırılması koşuluyla' Yunanistan'a terketmek zorunda kaldığı Ege adalarının, Komşu'nun yaşadığı krizle özelleşeceği konuşuluyor. İngiliz Guardian gazetesi, Yunanistan'ın Ege'de sahibi olduğu adaların kamuya ait bölümünün bir kısmını, zenginlere ve lüks turistik tesis inşa edecek girişimcilere satmayı ya da uzun süreli kiralamayı düşündüğünü iddia etti. Satış listesinin başında, "Yunanistan'ın beyaz incisi" olarak adlandırılan ünlü turistik Mikonos Adası olduğunu yazdı. Mikonos Adası, dünyanın dört bir yanındaki eşcinsellerin tercih ettiği, çıplaklar kampı ve çılgın gece hayatı ile tanınan bir ada. Adanın 3'te 1'i kamuya ait durumda. Adadaki eğlence tesisleri de bütün dünyanın ilgisini çekiyor. Ülkedeki emlak uzmanları, bazı adalara daha çok Rus ve Çinli zenginlerin ilgi gösterdiğini ifade ediyor. Yunan adalarıyla ilgilenenler arasında Rusya'nın en zengin kişilerinden Roman Abramoviç'in de ismi geçiyor. Yunanistan'ın irili ufaklı yaklaşık 6 bin adası bulunuyor. Ancak, bunlardan yalnızca 227'sinde yerleşim görülüyor.

Komşu ayaklandı
Adaların satılacağı yönündeki haberler Komşu'yu ayaklandırdı. Yunan hükümetinin şiddetli tepkisine yol açan haberle ilgili olarak The Guardian gazetesine bir mektup gönderen Başbakan Papandreu, "Bu gibi saçma ve uydurma haberlerin sizin gibi ciddiye aldığımız bir gazetede yayınlanmış olmasından son derece üzüntü duyuyoruz" dedi.

Türkler'e fırsat çıkacak

Yunan adalarının satılığa çıkmasıyla ilgili haberler Türkiye'de de yankı buldu. Turizmciler ve emlakçılar bunun Türk yatırımcı için bir fırsat olacağını söyledi. Komşu'yla ilgili görüşlerden bazıları şöyle:

Jolly Tur Onursal Başkanı Sinan Vardar: Yunan adaları dünyaca bilinen markalardır. Adalar satılıyor ise Türk yatırımcıların da kesinlikle burada yer almaları gerekiyor. Çünkü hem bildiğimiz bir bölge hem de çok kazançlı. Türkler bu fırsatı kaçırmamalı.

İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu: Adaların fiyatlarını talepler belirleyecektir. Bizde 8 milyon euroya satılan bir adanın benzeri Yunanistan'da 12 milyon liraya çıkıyor. Ayrıca satılan adada pist olması, cruiseler için liman bulunması, su olması, eğlence alanı yapılabilmesi gibi nedenler fiyatı yükseltecektir.

Bodrum Emlak Müşavirler Başkanı Ömer Yetgin: Bizim adaların onlardan hiçbir farkı yok. Fiyatlarının bizden yüksek olacağını düşünmüyorum. Komşu'daki kriz fiyatları düşürür.