Türkiye büyümesiyle dünyayı şaşırtacak

Perakende Günleri'nin açılışında konuşan Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Dinçer, 'Doğru politikalarla Türkiye en hızlı büyüyen ekonomiler arasına girer' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ekim 2009 Güncelleme 22 Ekim 2009, 01:45

İÇİNDEKİLER

Perakende Günleri 2009 İstanbul'da başladı. 2 gün sürecek etkinlik çerçevesinde gerçekleştirilen Perakende Konferansı'nda bir konuşma yapan Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, Türkiye'nin üzerindeki bulutların dağılmaya başladığını ve Türkiye'nin büyümesiyle dünyayı şaşırtabileceğini söyledi. Dinçer, "Doğru politikalar uygulanırsa, Türkiye en hızlı büyüyen ekonomiler arasına girip, uçabilir" dedi. Dinçer, en kötü günlerin geride kaldığını, toparlanma sinyallerinin alınmaya başladığını ifade etti. Ekonominin çeyrekler bazında incelenmesi gerektiğini, bu açıdan bakıldığında Türkiye'nin ikinci çeyrekte yüzde 7 büyüdüğünü dile getiren Dinçer, şöyle konuştu: "New York'ta Türk-Amerikan İş Konseyi'nin düzenlediği ve 250 yatırımcının katıldığı bir toplantı yapıldı. Ve bu toplantıda saatlerce Türkiye konuşuldu. Buradan da anlaşıldığı üzere, Türkiye'ye önümüzdeki dönemde de yabancı yatırımları sürecek."

2 bin 500 kişi işe girdi

Global rekabette Türkiye'nin insanıyla fark yaratacağının altını çizen Dinçer, "Yüzde 3 büyümeyle kayıp bir nesil yaratırız. O yüzden yüzde 8-9'luk büyümelere geri dönmemiz gerekiyor" dedi. Sabancı Holding olarak perakendeye olan yatırımlarının devam edeceğini vurgulayan Dinçer, şunları kaydetti: "1 yıl içinde 218 mağaza açtık ve 180 milyon liralık yatırım yaptık. 2 bin 500 ek istihdamla 15 bin çalışana ulaştık. 2010'da 500 milyon TL'lik yatırım daha yapacağız."

Fenerium'da ciroyu yüzde 100 artırdık
Perakende Günleri'nde konuşan Kiğılı'nın patronu ve Fenerbahçe'nin Fenerium'dan sorumlu yöneticisi Abdullah Kiğılı, 1 Temmuz'dan itibaren Fenerium'da ciroda yüzde 100 artış sağladıklarını söyledi. Kiğılı, şöyle konuştu: "Takımın da 8'de 8 yapması buna katkı yaptı. Şimdi hafta içi de giyilebilecek bir koleksiyon hazırlıyoruz. Fenerbahçe bağırmayacak blazer ceketler, gri pantolonlar, gömleklerin yer alacağı bir koleksiyon yapıyoruz. Halka da açılacağız."

Kredi kartı korkutuyor gelecek banka kartında
Etkinliğe katılan Finansbank Perakende Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Temel Güzeloğlu da, perakendecilere bazı tavsiyelerde bulundu. "En büyük yatırımları 2010'da yapmayın. Maliyetleri sabitlemek yerine değişken hale getirin" diyen Güzeloğlu, geleceğin banka kartlarında olduğunu belirterek, "Bir sürü insan zarar getirdiğini düşündüğü için kredi kartı kullanmıyor. Kredi kartından soğuyan müşteri banka kartlarına yönelecek. Bunu göz önüne almak gerek" dedi.

2010 mağazalaşma ve büyüme yılımız olacak
Mudo Mağazacılık Genel Müdürü Abdülkadir Yarçuva, 2010 yılını mağazalaşma ve büyüme yılı olarak belirlediklerini kaydetti. Özelikle 'Mudo Concept'in 2009'da çok iyi satış yaptığını dile getiren Yarçuva, 2010'da 100 mağazanın üzerine çıkacaklarını, en az 15 yeni mağaza açacaklarını söyledi. Yarçuva, Anadolu'da açacakları mağazalarına özel bir marka çalışması içinde olduklarını ifade ederek, "Mudo yine içinde olacak ama başka bir isim daha düşünüyoruz" dedi.

AVM'lerde doluluk oranı yüzde 90'ı geçecektir
MultiTurkmall CEO'su Levent Eyüboğlu, AVM'lerin 2009'u perakendecilerin önünde düğme ilikleyerek geçirdiğini söyledi. Son 5 yılda Türkiye'ye giren yerli ve yabancı markaların yüzde 90'ının AVM'ler içinde mağaza açtıklarını dile getiren Eyüboğlu, "2010'da yüzler daha fazla gülecek. 2010 sonunda AVM'lerde doluluk oranı yüzde 90'ı geçecek" diye konuştu. Eyüboğlu, İran'dan Çin'e uzanan İpek Yolu'nda yapacakları AVM'lerle Türk perakendecilere yeni ufuklar açacaklarını ifade etti.