Türk müteahhitleri dünyayı inşaa ediyor

Yurt dışındaki faaliyetleri 23.6 milyar doları bulan müteahhitlerimize bir övgü de Erdoğan’dan geldi: Gittiğim her ülkede eserlerini görmek göğsümüzü kabarttı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ekim 2009 Güncelleme 17 Ekim 2009, 01:16

İÇİNDEKİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan, 'Dünyanın en büyük müteahhitleri' listesine, Türkiye'nin 31 firmayla Çin'den sonra ikinci sırada girmesinin göğüslerini kabarttığını söyledi. 'Başarılı Türk Müteahhitlere Ödül Töreni'nde konuşma yapan Erdoğan, iktidarları boyunca 5 kıtada 80'e yakın ülkeye resmi ziyarette bulunduğunu anımsatarak, "İstisnasız gittiğim her ülkede Türk işadamlarımızla, yatırımcılarımızla karşılaştım. Bunun da ötesinde görüştüğüm devlet başkanları, başbakanlar, üst düzey yetkililer bana Türk işadamlarının başarılarını iletti" şeklinde konuştu.

'Önleri açılsın'
Erdoğan, "Şurası son derece önemli; siyasetçiler, devlet adamları ülkesindeki işadamlarının sivil toplum örgütlerinin, bilim adamlarının, sanatçıların, düşünürlerin, topyekun milletin önünde bir engel olmamalıdır. Ön açan, katkı veren, motive eden olmalıdır" dedi. Erdoğan, şöyle devam etti: "Yurt dışı temaslarımızı küçük hesaplarla değerlendirenler oldu. Benim işadamım hangi ülkeye gidiyorsa, benim de gidip o ülkede sağlıklı yatırım zemini oluşturmak için gayret etmem gerekiyor. Bundan daha tabii bir şey olabilir mi?"

'Denklemi kurduk'
Başbakan Erdoğan, 2002'de müteahhitlerin yurt dışında yüklendikleri iş miktarının 1.7 milyar dolarken 2008'de 23.6 milyar dolara yükseldiğini belirterek, şunları kaydetti: "Türkiye dış politikada aktif oldukça ekonomide kazandı. Ekonomide kazandıkça dış politikada daha fazla ağırlık elde etti. Biz bu denklemi kurduk, bu vizyonu oluşturduk."

Halk büyümeden pay aldı
Başbakan Erdoğan, "Türkiye'yi dünya ekonomileri arasında 26'ncı sıradan aldık, 17'nci sıraya yükseldi. Bu yıl sonunda 16'ncı sıraya yükseleceğiz" dedi. Bu yıl krize rağmen otomobil ve buzdolabı satışının arttığını söyleyen Erdoğan, bu noktada halkın satın alma gücünde bir gerileme olmadığını vurguladı. Erdoğan, geçen yıl 1 milyon adet olan buzdolabı satışının bu yıl Ocak-Ağustos döneminde 1.1 milyon olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Listeyi giren firmalar
Uluslararası inşaat dergisi 'Engineering News Record' tarafından hazırlanan '2009'da Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi' listesine giren Türk firmaları şöyle: 'ENKA, GAMA, Ant Yapı, Tekfen, Rönesans, TAV, Nurol, Yüksel, STFA, Baytur, Kayı, Yapı Merkezi, Güriş, Yenigün, Polimeks, Kontek, Onur, GAP, Hazinedaroğlu, Summa, Makyol, Beta Tek, Rasen, Cengiz, Çukurova, Doğuş, Alarko, Eser, Atlas Yapı, Mesa ve TML.'