100 bin öğrenci nerede taşınıyor?

İstanbul’da 1 milyon öğrenci servis kullanıyor. Servislerdeki toplam koltuk sayısı 900 bin. 100 bin öğrenci ise balık istifi ayakta gidiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Ekim 2009 Güncelleme 16 Ekim 2009, 00:56

İÇİNDEKİLER

Okulların açılmasıyla birlikte, servisler de yollarda görünmeye başladı. Kimi servislerde çocuklar balık istifi halinde giderken, kimi servisler de kuralına uygun olarak hizmet veriyor. İstanbul'da 2.5 milyon ilk ve ortaöğretim çağında öğrenci var. 50 bin de servis aracı var. Servislerdeki koltuk sayısına baktığımızda ise 900 bin. İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkan Vekili Halit Tayanç, okula giden öğrencilerin yüzde 40'ının servis kullandığını söyledi. Bundan hareketle 2.5 milyon öğrencinin 1 milyonu servis aracı kullanıyor. 900 bin koltuk olduğu düşünüldüğünde de, 100 bin öğrencinin nerede taşındığı merak uyandırıyor.

İhale bedelleri düşük
Halit Tayanç, bu açığın devletin taşımalı eğitim sisteminden kaynaklandığını belirterek, şöyle devam etti: "Devlet deprem, sel, tadilat gibi nedenlerle okulları açılmayan öğrencileri, başka okulları taşıyor. Burada da taşıma hizmetini ihaleye çıkarak yapıyor. İhale bedelleri çok düşük olduğu için, taşımacılığı yapacak olan servis aracı masraftan kaçınıyor. Bu durumda karşımıza balık istifi durumu ortaya çıkıyor."

Taşıma sınırı var
Belediyelerin ulaşım hizmetleri birimlerinin belirlediği esaslara göre; servis aracı işletiminde uyulacak esaslar şöyle:
Okul aile birliği ile anlaşmalı servis araçlarında; taşınan öğrencilerin adı ve soyadı, veli ismi, kan grupları, ev veya irtibat telefonları okul tarafından veya okul aile birliğinden onaylanmış bir liste bulundurulacaktır.
Araçta taşınan yolcu sayısının yüzde 20'si kadar misafir yolcu taşınabilir. Ancak aracın taşıma sınırının aşılmaması zorunludur.
Okul öncesi çocukları ve 6 ile 14 yaş grupları arasında öğrenci çocukları taşıyan okul servis araçlarında; araç içi düzenini sağlayan, öğrencilerin araca iniş ve binişlerinde yardımcı olan rehber personel bulundurulması zorunludur.

Sürücü sigara içemez, müzik dinleyemez
Sürücülerin taşıma hizmeti esnasında uyması gerekenler şöyle sıralanıyor:
Sigara içemez, müzik ve görüntülü yayın yapamaz.
Sigara küllüğünü, boş sigara paketini cadde ve sokaklara boşaltamaz.
Öğrencilerine araca binerken ve inerken yardımcı olur.
Öğrenci inerken ve binerken ışıklı DUR lambasını yakmak zorundadır.
Aracın içini ve dışını temiz tutar, cadde üzerinde aracını yıkamaz, çevre temizliğine yardımcı olur.
Trafik görevlilerinin uyarılarına, trafik ışıklı cihazlarına dikkat eder.
Öğrencilere karşı şefkatli olur.