25 milyar dolarlık Bağdat çıkartması

Başbakan Erdoğan, 9 bakan ve işadamlarıyla yarın Irak'a gidecek. Hedef, 5.5 milyar dolar olan ticareti 2012'ye kadar 25 milyar dolara çıkarmak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Ekim 2009 Güncelleme 14 Ekim 2009, 00:49

İÇİNDEKİLER

Türkiye, yarın Bağdat'a çıkarma yapacak. Türkiye ile Irak arasında oluşturulan enerjiden ulaştırmaya, güvenlikten ticarete kadar geniş bir çerçeveyi kapsayan Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısı yarın Bağdat'ta gerçekleştirilecek. Terörle mücadelenin yanı sıra ticari ilişkilerin geliştirilmesi yönünde somut adımlar atılacak.

NELER ELE ALINACAK?
2 ülke arasında ortak sanayi projelerinin gerçekleştirilmesi, Türk şirketlerinin Irak'ta demiryollarını geliştirmesi, ortaklaşa otomobil fabrikası kurulması gibi somut adımların atılması bekleniyor. Türkiye-Irak Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısı için Bağdat'a gidecek olan Başbakan Tayyip Erdoğan'a 9 bakan ve çok sayıda işadamı eşlik edecek. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın da aralarında bulunduğu 9 bakan, ortak bakanlar kurulu toplantısında meslektaşları ile bir araya gelecek. Türkiye, krize rağmen Irak'la ticaret hacmini bu yıl 5.5 milyar dolara çıkarırken, 2012'ye kadar 25 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. DEİK Türk- Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy'un da katılacağı toplantıda, işadamları karşılıklı iş görüşmeleri yapacak. 2 ülke arasında ortak sanayi projelerinin yaşama geçirilmesi, ortak otomobil fabrikası kurulması, tarım, ulaştırma, taşımacılık, yapım, sulama ve iletişim alanlarında işbirliği ön plana çıkacak.