Türk işadamlarıyla ilişkiyi sürdürmek istiyoruz

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, ABD'de görüştüğü Başbakan Erdoğan'a 'Türkiye bizim için çok önemli. Türk işadamlarıyla ilişkilerimizi sürdürmek istiyoruz' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Ekim 2009 Güncelleme 10 Ekim 2009, 01:02

İÇİNDEKİLER

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un, BM Genel Kurulu dolayısıyla geçtiğimiz ay bulunduğu ABD'de yaptığı temasların ayrıntıları açıklandı. Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçisi Maksat Dövletsahadov, Berdimuhamedov'un ABD temasları ile ilgili bilgi verdi. Dövletsahadov, "Sayın Devlet Başkanı, Genel Kurul'da Türkmenistan'ın dış siyasetteki temel amacının global çatışmaların önlenmesi ve geri kalmış ülkelere yardım edilmesi olduğunu anlattı" dedi. Berdimuhamedov'un, terörist tehditler ortadan kalkmadan, küresel ve soykırım amaçlı silahlanma ile mücadele edilmeden, barış ve istikrarın sağlanamayacağına dikkat çektiği kaydedildi.

Türkiye çok önemli

Berdimuhamedov, Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde ise, "Türkmenistan'ın Türkiye ile coğrafi yakınlığı yanında tarihi bağları var. Türkiye, Türkmenistan için önemli. Türk işadamlarıyla ilişkileri sürdürmek istiyoruz" dedi. Erdoğan ise, krize rağmen kardeş Türkmenistan'ın güçlü yatırım performansını kutladı. Türkmenistan'ın Avaza turizm bölgesi ile ilgili çalışmalarına da değinen Erdoğan, turizmde işbirliğini artırmak gerektiğini dile getirdi.

Hukuk müfettişliği önerisi

Berdimuhamedov'un, enerji alanında hukuk müfettişliği kurulmasını önerdiğini belirten Büyükelçi Dövletsahadov, "Hazar havzasında barış ve istikrarın sağlanması için BM'nin Afganistan meselesini çözmesi gerektiği de vurgulandı. Türkmenistan'ın, BM'nin işbirliğine hazır olduğu ve tarafsızlığını sürdüreceği de teyit edildi" diye konuştu.