15 bin kişi işsizlikle karşı karşıya

Mobilyadaki KDV indiriminin sona ermesinin ardından 15 bin insan işsizlikle karşı karşıya

Giriş Tarihi 10 Ekim 2009, 00:00 Güncelleme 10 Ekim 2009, 16:37

İÇİNDEKİLER

Mobilyada, KDV´nin yüzde 18´den yüzde 8´e indirilmesiyle ilgili uygulamanın 30 Eylül´de sona ermesi üzerine 15 bin kişi işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Vatan'da yer alan habere göre, İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Mustafa Kara, mobilyada KDV oranlarının yüzde 18´den 8´e düşürülmesiyle mobilya sektörü ve yan sektörlerinde büyüme yaşandığını ve bu büyümeyle Türkiye genelinde 15 bin kişinin istihdam edildiğini belirtti. İndirimin sürdüğü süre içinde işten çıkarmaların durduğunu ve ek istihdam sağlandığını anlatan Kara, ``İzmir´deki veriler Türkiye genelinin yüzde 30´larına denk düşüyor. Bu durumda İzmir´de de 3- 5 bin kişinin işsiz kalması söz konusu. Önümüz kış, işler durmuş vaziyette. Bundan dolayı, KDV indiriminin en azından yılbaşına kadar uzatılmasını istedik ama kabul görmedi. Maalesef yeni alınan işçiler yeniden işsiz kalabilir´´ diye konuştu. Tüm sektörlerin kan kaybetmesine rağmen vergi indirimiyle mobilya sektöründe istihdamında yüzde 10 arttığına değinen Mustafa Kara, odaya kayıtlı 3 bin 500 faal üyenin bulunduğunu ve yaklaşık 30 bin kişinin mobilyacılıktan geçindiğini kaydetti. Mobilya sektöründe nitelikli eleman sıkıntısına dikkat çeken Kara, ``Kimse yetiştirdiği nitelikli elemanını kaybetmek istemez´´ dedi.

İndirimin etkin olduğu 1 Nisan- 31 Ağustos 2009 tarihleri arasındaki rakamlara göre yüzde 100´ün üzerinde bir büyüme olduğuna dikkat çeken Mustafa Kara, şunları söyledi:

``Bizim sektördeki canlılık nakliyecilik, camcılık, tekstil ve sünger gibi 20´ye yakın sektörün de yüzünü güldürdü. Devlet de yüzde 8´le KDV tahsil etmesine rağmen önceki 5 aya göre daha fazla tahsilat yapmış. Bunların ortaya konup yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Mobilyadaki vergi indirimi tekstil ve gıdadaki gibi kalıcı olmalı.´´