Bir taraf açlık çekiyor diğeri israf ediyor

IMF-Dünya Bankası toplantısında konuşan Erdoğan bir kesimin giderek zenginleşirken diğerlerinin açlık çektiğini hatırlatarak, 'Yaşadıklarını kapitalizmin vahşi yüzü olarak niteleyenlerin sayısı artıyor' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ekim 2009 Güncelleme 07 Ekim 2009, 00:09

İÇİNDEKİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın bir bölümü sınırsız bir şekilde tüketirken, diğer bir bölümünün de açlık nedeniyle hayatta kalma mücadelesi verdiğine işaret ederek, "Barışın, refahın, kardeşliğin, güvenliğin, huzurun küreselleşmediği bir dünyada kimsenin mutlu ve huzurlu olma imkanı kalmamıştır" dedi. IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları çerçevesinde düzenlenen Üst Düzey Katılımlı Guvernörler Kurulu Toplantısı'nın açılış konuşmasını yapan Erdoğan, hükümetlerin şeffaf bir politika izlemek zorunda olduğunu söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti:

'ALO' DEMEMİŞ OLANLAR VAR
"Dünyanın bir bölümü sınırsız bir şekilde tüketirken, diğer bir bölümü de açlık nedeniyle hayatta kalma mücadelesi veriyor. Dünyanın bir kısmında inanılmaz bir israf yaşanırken, diğer bir kısmında ne yazık ki bir avuç pirinç bulmak dahi imkansız hale geldi. Bir kesim zenginleşirken, diğer kesim fakirleşti. 3G, 4G teknolojisini yaşayan bir dünyada, kabul edelim ki hayatı boyunca 'Alo' dememiş hatırı sayılır bir insan topluluğu var."

KAPİTALİZMİN VAHŞİ YÜZÜ
Bunun sürdürülebilir olmadığının bir gerçek olduğunu söyleyen Erdoğan, "Yaşadığı acıları, merhametsizlikleri, insafsızlıkları kapitalizmin vahşi yüzü olarak niteleyen insanların sayısı hiç de az değil. Oysa biliyoruz ki, kapital başta olmak üzere her şey insan için. Eğer ekonomi, siyaset, kültür, sanat insan merkezli bir anlayışla ele alınmazsa yaşanan olumsuzlukların yine insanı etkileyeceği muhakkaktır" dedi. Başbakan Erdoğan, bir dayanışma ve yardımlaşma çağı olması beklenilen 21'inci yüzyılda insanoğlunun dayanışma ve kardeşlik iklimini maalesef yeterince tesis edemediğini belirtti. Erdoğan, "Çifte standartlar, maddiyat temelli çatışmalar, ayrımcılıklar, hoşgörüsüzlük ve baskıcı müdahaleler halen sürüp gidiyor" diye konuştu.

ARTIK HİÇ BİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK
'Kriz sonrası dönemde dünya ekonomisi için artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını vurgulayan Erdoğan yeni bir dönemin başladığını söyledi. Ülkelerin birbirleriyle işbirliği yapmasına ihtiyaç duyulacağını belirten Erdoğan, "Finansal piyasalarda artık, sorumluluk ve ihtiyatlılık gibi kavramların daha öncelikli olduğu bir döneme giriyoruz" dedi.

İSTANBUL HAYALİM GERÇEK OLUYOR
Başbakan Erdoğan, belediye başkanı olduğu zaman İstanbul'u finans merkezi yapma hayali olduğunu belirterek, "Buna göre planlama çalışmalarını bitirdik, şimdi uygulama zamanı" dedi. Türkiye'nin böyle iddialı bir proje için hazır olduğunu belirten Erdoğan, "Uluslararası finans camiasının İstanbul'un avantajlarını görmezden gelemeyeceğine inanıyoruz" diye konuştu.

'IMF DE RAHATLAR BİZ DE RAHATLARIZ'
Erdoğan, IMF ile görüşmeler konusunda da, ''İnşallah bu toplantılardan sonra bu işi kapatırız, IMF de rahatlar biz de rahatlarız'' dedi. Erdoğan; bir gazetecinin, IMF'den 45 milyar dolarlık öneri bulunduğuna dair haberleri hatırlatması üzerine, ''Böyle bir teklif gelebilir de gelmeyebilir de. Şartları nedir, bunlar önemlidir" ifadesini kullandı.