Ufukta ek vergi yok

Ekonomi yönetimine göre yeni vergi artışı düşünülmüyor, harcama kısıcı önlemler üzerinde duruluyor. Özellikle sağlık harcamalarını azaltacak önlemler gündemde

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Temmuz 2009 Güncelleme 24 Temmuz 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Orta Vadeli Program'a son şekli verilirken, 2009 Merkezi Yönetim Bütçesi açıklarının beklentilerin çok üzerinde gerçekleşeceğinin ortaya çıkması, ekonomi yönetimini yeni arayışlara yöneltti. Akaryakıtta ÖTV'nin, 3 ve daha fazla yıldıza sahip turistik tesisler ile 1. sınıf lokantalarda ise KDV'nin yükseltilmesinden sonra yapılan değerlendirmelerde, bu 2 düzenlemenin ardından yeni vergi artışının gündemde olmadığı belirtiliyor. Bu çerçevede ek motorlu taşıt ve ek eklam vergisi gibi yeni vergiler de düşünülmüyor. Ekonomi yönetimi, harcamaları kısıcı bir takım tedbirleri uygulamaya koymaya hazırlanıyor. Bütçedeki tasarruftan en fazla sağlık harcamalarının etkilenmesi bekleniyor.

KATKI PAYI ALINACAK

Sağlıkla ilgili ilk 2 önlemin de yataklı hastalardan katkı payı alınması ve ilaçta fiyatlandırma sisteminde değişiklik olduğu belirtiliyor. Bir süre önce Meclis'te yasalaşan Torba Kanunu'nda yer alan ve yatarak tedavide hastalardan hizmet bedelinin yüzde 1'ine kadar katkı payı alınmasını öngören düzenlemenin uygulamaya konulması için ilgili birimler oran belirleme çalışması yapıyor. Katkı payının herkese eşit oranda uygulanabileceği gibi hastalık grupları itibariyle farklı oranlarda da belirlenebileceği ifade ediliyor.